România, menționată în dezbaterea dintre Clinton și Trump

Data actualizării: Data publicării:
Final Presidential Debate Between Hillary Clinton And Donald Trump Held In Las Vegas
Gulliver/GettyImages

Exemplul României din vremea lui Ceaușescu a fost oferit de Hillary Clinton, candidatul democrat la Casa Albă, în ultima dezbatere pe care a avut-o, miercuri seara, cu Donald Trump, contracandidatul republican. România a fost menționată în contextul unei discuții în contradictoriu pe tema avorturilor.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Donald Trump a sugerat că Hillary Clinton ar sprijini avortul chiar și la o vârstă înaintată a sarcinii: „Poți să iei copilul, să sfâșii copilul din pântecul mamei în luna a noua! Hillary spune că e OK”, a acuzat candidatul republican. „Cu mine nu e OK”, a adăugat el.

Este probabil o referință la o declarație făcută de Hillary Clinton în timpul alegerilor primare din Partidul Democrat, când fostul secretar de stat a spus că avorturile la o vârstă înaintată a sarcinii sunt justificate de o necesitate medicală, comentează BBC.

Replica fostei prime-doamne a taxat „retorica groazei” pe care o practică Donald Trump:

„Folosirea unei astfel de retorici a groazei este nefericită. Ar trebui să te întâlnești cu unele dintre femeile pe care eu le-am întâlnit în cursul vieții. Este una dintre cele mai grele opțiuni posibile pe care orice femeie și familia ei sunt nevoite să o ia. Și nu cred că guvernul ar trebui să o ia. Am avut marea onoare de a călători în toată lumea în numele țării noastre. Am fost în țări unde guvernul le-a obligat pe femei să facă avort, cum s-a întâmplat în China, sau le-a obligat pe femei să nască, așa cum se obișnuia în România. Și vă pot spune că guvernul nu trebuie să intervină în acea decizie pe care femeile și familiile lor, în funcție de propriul destin sau de sfatul medical pe care îl primesc, trebuie să o ia. Voi milita pentru acest drept”, a spus Hillary Clinton.

Discuția a fost prilejuită de o întrebare a moderatorului referitoare la un caz aflat în  prezent pe rolul Curții Supreme în legătură cu legalizarea avorturilor în SUA (Roe vs Wade). După ce a arătat că sprijină dreptul femeilor la avort, Hillary Clinton a făcut aluzie la unele comentarii ale lui Donald Trump, acuzându-l că, în opinia lui, o femeie care face avort trebuie să fie pedepsită.

Majoritatea avorturilor se fac în primele luni de sarcină, potrivit statisticilor. Numai 1,2 la sută din avorturile din SUA - în jur de 12.000 pe an - se fac după a 21-a săptămână de sarcină. Multe state amerciane interzic avorturile după o anumită vârstă a sarcinii, astfel că avortul în ultimele luni de sarcină este interzis în mare parte din țară. Nu sunt date despre câte din aceste avorturi târzii sunt motivate de o necesitate medicală, menționează BBC.

Citiți și: Gafă? Trump sugerează că s-ar putea să nu recunoască rezultatul alegerilor

Urmăriți în materialul video de mai sus întreaga dezbatere între candidații la președinția SUA (discuția despre avorturi este cam la un sfert de oră de la începutul dezbaterii).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri