Casa Albă: Retragerea trupelor ucrainene din Avdiivka este dovada „costului inacţiunii” Congresului

Data publicării:
logo al casei albe
Retragerea armatei ucrainene din oraşul Avdiivka este dovada „costului inacţiunii” Congresului american, consideră Casa Albă. Foto: Profimedia

Retragerea armatei ucrainene din oraşul Avdiivka, estul ţării, este dovada „costului inacţiunii” Congresului american, care blochează un ajutor militar suplimentar de 60 miliarde de dolari Kievului, a denunţat sâmbătă Casa Albă, potrivit AFP.

Purtătoarea de cuvânt a Consiliului Securităţii Naţionale, Adrienne Watson, i-a somat pe parlamentarii americani „fără întârziere” această asistenţă după ce armata ucraineană s-a retras în faţa Rusiei, prilejuindu-i cea mai mare victorie simbolică după eşecul contraofensivei Kievului lansată în vară.

Ucraina aşteaptă de luni de zile votul asupra unui ajutor crucial de 60 miliarde de dolari decis de guvernul preşedintelui democrat Joe Biden, aflat în campanie electorală pentru un al doilea mandat, dar obstrucţionat de opoziţia republicană în Congres, sub influenţa lui Donald Trump.

„Acesta este costul inacţiunii Congresului. Ucrainenii continuă să se bată cu curaj, dar le lipsesc muniţiile”, a afirmat Watson.

Un eşec în deblocarea acestui ajutor în Congres ar însemna „a face un cadou lui Putin”, avertizase vineri la Munchen vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, într-un discurs la conferinţa anuală internaţională pentru securitate.

Decizia de a se retrage din Avdiivka a fost luată de Kiev după luni de lupte intense şi intensificarea atacurilor forţelor ruse pentru a cuceri acest oraş încă din octombrie, provocând numeroase pierderi şi distrugeri.

În faţa unei penurii de muniţii şi în inferioritate numerică pe câmpul de luptă, forţele ucrainene şi-au anunţat retragerea în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Este o „decizie corectă” pentru a „salva cât mai multe vieţi posibil”, a justificat sâmbătă la Munchen preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a lansat un apel aliaţilor săi occidental pentru a livra mai multe echipamente ţării sale, insistând asupra armelor cu rază lungă de acţiune.

„Acţiunile noastre nu sunt limitate decât de cantitatea şi raza de acţiune a echipamentelor forţelor noastre, ceea ce nu depinde de noi”, a lansat el responsabililor reuniţi la Conferinţa de la Munchen, în timp ce Ucraina va intra în curând în cel de-al treilea an de război.

„Ne putem recupera pământurile. Şi Putin poate pierde. Aceasta s-a produs deja nu numai o dată pe câmpul de luptă”, a spus el, exprimându-şi regretul că Ucraina este „menţinută într-un deficit artificial de arme, în special artilerie şi capacităţi cu rază lungă de acţiune”. Această lipsă „îi permite lui Putin să se adapteze intensităţii actuale a războiului”, a adăugat el.

Kievul cere de mai multe luni aliaţilor săi arme cu rază lungă de acţiune capabile să lovească mai în adâncime trupele ruse.

Cancelarul german Olaf Scholz a eludat cu grijă sâmbătă această problemă, notează AFP, citată de Agerpres. „Pas cu pas, noi decidem întotdeauna cel mai bun lucru de făcut la momentul potrivit”, a răspuns el, subliniind că livrarea acestor arme nu figura pe ordinea de zi.

Kievul doreşte ca Berlinul să-i livreze rachete Taurus, unele dintre cele mai moderne şi mai eficiente ale aviaţiei germane.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri