Cât ar putea costa reconstrucția podului din Baltimore. Biden promite că va „muta cerul și pământul” pentru a redeschide portul

Data publicării:
Podul Francis Scott Key Baltimore
Președintele american Joe Biden promite că va „muta cerul și pământul” pentru a redeschide „unul dintre cele mai mari centre de transport maritim din SUA” Foto: Profimedia

Președintele american Joe Biden promite că va „muta cerul și pământul” pentru a redeschide „unul dintre cele mai mari centre de transport maritim din SUA” prin reconstruirea podului prăbușit din Baltimore, despre care experții spun că ar putea costa peste 600 de milioane de dolari, potrivit Sky News.

Oficialii locali au anunțat că portul Baltimore din Maryland, Statele Unite – în care intră și ies peste un milion de containere de transport maritim în fiecare an – este închis „până la noi ordine”. Camioanelor, însă, li se permite să mute mărfuri în afara zonei.

Nevoia de a fi reconstruit cât mai repede va crește costul cu cel puțin 10 ori al prețului inițial din anii 1970, când a costat aproximativ 60 de milioane de dolari, potrivit lui David MacKenzie, președintele companiei de consultanță în inginerie și arhitectură COWIfonden. „Trebuie să fie construit rapid pentru că ați auzit de presiunea asupra traficului”, a spus el. „Asta înseamnă că va fi mult mai scump și procesul de achiziție va trebui să fie scurtat foarte mult. Deci va fi o reconstrucție costisitoare”.

Președintele Biden a promis că guvernul federal va plăti costul integral al reconstrucției podului și al redeschiderii portului, spunând că se așteaptă ca Congresul să-l sprijine.

„Portul Baltimore este unul dintre cele mai mari centre maritime din SUA și am fost acolo de mai multe ori în calitate de senator și vicepreședinte – a gestionat o cantitate record de mărfuri anul trecut”, a spus Biden. „Este, de asemenea, cel mai important port din America, atât pentru importuri, cât și pentru exporturi de automobile și camioane - aproximativ 850.000 de vehicule trec prin acest port în fiecare an și îl vom pune în funcțiune cât mai curând posibil - 15.000 de locuri de muncă depind de acest port.”

Biden a mai spus că podul este „vital pentru călătorii”, cu peste 30.000 de vehicule care îl traversează zilnic.

„Echipa mea va muta cerul și pământul pentru a redeschide portul și a reconstrui podul cât mai curând posibil”, a spus el.

Biden a adăugat că „va dura ceva timp”, dar că „oamenii din Baltimore se pot baza pe noi” și „nu vom pleca până când această treabă nu este terminată”.

Baltimore este al 11-lea cel mai mare port din SUA în ceea ce privește manipularea containerelor, dar și cel mai aglomerat port din SUA pentru exporturi de mașini, după ce prin el au trecut peste 750.000 de vehicule în 2023, potrivit Administrației Portului Maryland.

Podul Francis Scott Key din Baltimore, cu o lungime de 2,57 km, s-a prăbuşit, marţi, după ce un cargobot s-a izbit violent de acesta. Potrivit oficialilor din statul Maryland, nava a apucat să transmită un semnal SOS înainte de impact, iar autoritățile au reușit să încetinească fluxul de trafic, împiedicând mai multe vehicule să cadă în apă, scrie The Guardian.

Podul era în curs de întreținere, dar era deschis circulației. USCG raportează că nava a pierdut propulsia când părăsea portul Baltimore. Nava a anunțat Departamentul de Transport că a pierdut controlul și că este posibilă coliziunea cu podul. Nava a lovit podul provocând o prăbușire completă.

Pe pod se aflau echipaje de muncitori care efectuau lucrări de reparație a carosabilului. Cel puțin șase muncitori sunt încă dispăruți și căutați de salvatori în apele râului Patapsco. Doi muncitori au fost scoși din apă, unul fiind în stare gravă la spital.

Podul Francis Scott Key traversează râul Patapsco până în portul Baltimore. Podul s-a deschis în 1977 și poartă numele autorului „The Star-Spangled Banner”, imnul național al Statelor Unite. Se crede că Scott Key a stat în apropierea locului în care avea să se construiască podul atunci când a fost martor la bombardarea Fort McHenry, în 1814 (în timpul războiului anglo-american dintre 1812-1815), moment care l-a inspirat să scrie imnul național al SUA.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri