Contracandidata lui Trump a pierdut alegerile primare în Nevada, deși a candidat practic singură. „Niciunul” a luat mai multe voturi

Data publicării:
Primary candidate and former South Carolina governor Nikki Haley
Foto: Profimedia

Alegerile primare republicane desfăşurate marţi în statul american Nevada s-au încheiat fără câştigător, deşi Nikki Haley nu avea practic niciun contracandidat. Scrutinul nu are o miză importantă, din cauza regulilor electorale stabilite de Partidul Republican, însă constituie o lovitură pentru fosta ambasadoare SUA la ONU.

Buletinele de vot purtând menţiunea „niciunul din aceşti candidaţi” au fost mai numeroase (63%) decât cele în favoarea lui Nikki Haley (31%), potrivit rezultatelor oficiale ale scrutinului.

Donald Trump nu a figurat printre candidaţi, scrie Agerpres, preluând AFP.

Acest rezultat, chiar dacă nu are nicio consecinţă, constituie o nouă lovitură pentru Nikki Haley, rămasă singurul contracandidat al lui Trump şi care a pierdut deja în faţa fostului preşedinte în Iowa şi New Hampshire. De asemenea, ea pare prost plasată pentru a câştiga în statul său, Carolina de Sud, la sfârşitul lui februarie.

Alegerile primare republicane din Nevada nu au nicio miză, din cauza regulilor electorale complicate ale partidului Republican.

Ele nu servesc la alegerea celor 26 de delegaţi ai acestui stat care urmează să participe la desemnarea candidatului republican la Casa Albă.

Aceşti delegaţi urmează să fie aleşi joi în „caucus”-uri, nişte adunări locale ţinute în şcoli sau gimnazii, în care Nikki Haley nu participă şi în care Donald Trump este singurul candidat major.

Sistem de vot confuz

Acest sistem „indescifrabil” - care seamănă confuzie în rândul alegătorilor - are drept cauză dezacorduri între autorităţile din Nevada şi Partidul Republican.

Nevada a ales în 2021 să-şi schimbe sistemul electoral şi să renunţe la tradiţia „caucus”-urilor în favoarea alegerilor primare - care permit votul prin corespondenţă.

Însă, într-o Americă în care Donald Trump îşi contestă în continuare înfrângerea în 2020 de către Joe Biden, votul prin corespondenţă se află în centrul unor teorii complotiste care-l asimilează unei „şmecherii” în vederea manipulării rezultatelor alegerilor.

Grand Old Party (GOP) a ales astfel să-şi menţină „caucus”-urile - la care este obligatorie prezenţa personală.

Iar el a decis că numai rezultatul „caucus”-urilor contează la nominalizare şi le-a interzis candidaţilor în alegerile primare să participe la „caucus”-urile de joi.

Nikki Haley nu poate astfel să candideze în acestea.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri