Trump, despre Kim Jong-un: „Clar este un tip foarte deştept"

Data actualizării: Data publicării:
Hillary Clinton And Donald Trump Face Off In First Presidential Debate At Hofstra University
Foto: Gulliver/Getty Images

Donald Trump l-a lăudat pe dictatorul Kim Jong-un pentru că „de la o vârstă fragedă a reușit să preia puterea”, într-un interviu pentru CBS. Declarațiile vin pe fondul unor relații tot mai tensionate cu Phenianul. Statele Unite a amenințat militar regimul comunist din Coreea de Nord, iar, în replică, regimul nord-coreean a testat două rachete balistice într-o săptămână. 

Hillary Clinton And Donald Trump Face Off In First Presidential Debate At Hofstra University
Foto: Gulliver/Getty Images

„Oamenii se întreabă dacă e sănătos. Eu nu ştiu ce să zic. Dar pot să vă spun, deşi multora nu le place, că a fost tânăr, avea 26 sau 27 de ani când a preluat puterea de la tatăl lui, când a murit tatăl lui. A avut de-a face cu oameni duri, mai ales generalii, dar şi alţii. De la o vârstă fragedă a reuşit să preia puterea. Sunt sigur că foarte mulţi oameni au încercat să-i ia puterea, nu contează dacă e vorba de unchiul său ori de altcineva. Deci clar este un tip foarte deştept. Însă aveam această situație de mulți ani și nu mai putem accepta. Sincer, de asta ar fi trebuit să se ocupe Administrația Obama, Administrația Bush sau Clinton”, a spus președintele Statelor Unite. 

Interviul a avut loc la scurt timp după ce regimul nord-coreean a testat încă o rachetă balistică, care a explodat din nou în aer. Însă, președintele a refuzat să discute despre rachetele nord-coreene care eşuează din ce în ce mai des.

„Nu ar trebui să ne anunţăm toate mişcările. Este un joc de şah. Pur şi simplu nu vreau ca oamenii să ştie la ce mă gândesc”, a explicat Donald Trump. 

Analiştii cred că regimul nord-coreean îşi continuă eforturile de miniaturizare a focoaselor nucleare, pentru a fi instalate pe rachetele intercontinentale capabile să lovească Statele Unite. Tensiunile din regiune au crescut considerabil în ultima perioadă, iar exerciţii militare de amploare au loc în ambele Coreei. Statele Unite au trimis o adevărată armandă în regiune, în încercarea de a contracara ameninţarea Phenianului, scrie News.ro.

De asemenea, Japonia îşi trimite cel mai mare vapor militar ca să apere o navă americană aflată în Pacific, în largul coastelor japoneze. Distrugătorul purtător de elicoptere Izumo are voie să-şi folosească armanentul din dotare, în caz de nevoie, scrie presa de la Tokyo. Este pentru prima oară de după cel de-al Doilea Război Mondial când marina japoneză primeşte o asemenea misiune şi vine în contextul tensiunilor din ce în ce mai mari dintre SUA şi Coreea de Nord. Până acum, militarii japonezi puteau să-şi folosească armele doar pentru auto-apărare, nu şi să ajute aliaţi.

Vasul nipon va proteja o navă americană de transport, care trebuie să aprovizioneze inclusiv vapoare din grupul de luptă al portavionului Carl Vinson, se se îndreptă spre peninsula Coreea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri