Justiţia turcă „convoacă” un al doilea angajat al Consulatului SUA de la Istanbul pentru a-l interoga, în plină criză diplomatică

Data publicării:
steag turcia flickr

Un procuror turc a convocat un angajat al Consulatului General al Statelor Unite la Istanbul pentru a-l interoga, în plină criză diplomatică, după inculparea unuia dintre colegii săi, potrivit agenţiei proguvernamentale Anadolu, scrie AFP.

Soţia şi fiul acestui angajat turc al consulatului american au fost plasaţi în arest preventiv luni, în cadrul unei anchete cu privire la mişcarea predicatorului Fethullah Gülen, desemnat de Ankara organizatorul puciului eşuat de anul trecut, adaugă Anadolu.

Această convocare, la care angajatul vizat la consulatului nu s-a prezentat încă, are loc în toiul unor tensiuni între Turcia şi Statele Unite, în urma inculpării miercuri - pentru „spionaj” - a unuia dintre colegii săi de către justiţia turcă.

Ca răspuns, Washingtonul a suspendat duminică cea mai mare parte a serviciilor sale de eliberare a vizelor în Turcia, o măsură căreia Ankara i-a replicat anulâmd propriile servicii de eliberare a vizelor în Statele Unite.

Mai multe publicaţii turce au anunţat luni că un al doilea angajat al Consulatului Statelor Unite de la istanbul era vizat de duminică de un mandat de arestare, însă ANadolu, care-l citează pe procurorul general al Istanbului, scrie că pentru moment este vorba doar de o „convocare”. Ziarul Hürriyet scria luni dimineaţa că angajatul respectiv s-a refugiat în Consulatul Statelor Unite la Istanbul.

Războiul vizelor” între Turcia şi Statele Unite are loc după luni de tensiuni, care se amplifică, între cele două ţări partenere în cadrul NATO, din cauza dezacordurilor în dosarul sirian şi mai multor cazuri judiciare în Statele Unite implicând gărzi de corp ale preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi un fost ministru turc.

De asemenea, Turcia cere, fără succes, extrădarea predicatorului Gülen, care s-a autoexilat în Statele Unite la sfârşitul anilor '90 şi care neagă orice implicare în puciul eşuat de la 15 iulie 2016.

În martie, un angajat turc al Consulatului Statelor Unite la Adana (sud) a fost arestat sub acuzaţia că a susţinut Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK, separatişti kurzi), o organizaţie clasată „teroristă” de Ankara, Washington şi Uniunea Europeană (UE).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri