Nicolas Maduro a fost sfătuit de Moscova să rămână în țară, susține Mike Pompeo

Data actualizării: Data publicării:
Maduro Cut Relations With US: The Day After
Nicolás Maduro Foto: Guliver/ Getty Images

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a afirmat că preşedintele venezuelan Nicolas Maduro era pregătit marţi dimineaţă să plece spre Cuba, dar a fost sfătuit de Rusia să renunţe, relatează AFP, preluată de Agerpres.

United Nations Security Council Holds Meeting On Situation In Venezuela
Secretarul american de stat Mike Pompeo. Foto: Guliver / GettyImages


„Era un avion pe pistă, era pregătit să plece (marţi) dimineaţă, potrivit informaţiilor noastre, dar ruşii i-au spus să rămână”, a declarat Mike Pompeo pentru CNN, precizând că Maduro intenţiona să se refugieze la Havana.

Şeful diplomaţiei americane s-a referit, fără să precizeze sursa informaţiilor, la „numeroase discuţii” care au permis Washingtonului să tragă concluzia că „avionul lui Maduro era parcat pe pistă şi că era pregătit să decoleze”.

Jurnalistului de la CNN care l-a întrebat dacă are de transmis vreun mesaj liderului socialist, fostul director al CIA i-a răspuns: „Încălzeşte motoarele” avionului! Dacă Maduro nu pleacă, a avertizat demnitarul american, „consecinţele pentru el şi pentru cei care îl protejează vor continua să se adune”.

Potrivit şefului diplomaţiei de la Washington, Statele Unite au avut „ocazia” de a transmite Cubei că este „inacceptabil” să îl „protejeze pe acest criminal”.

Anterior acestei declarații, preşedintele american, Donald Trump, a cerut Cubei să nu-i mai acorde sprijin militar regimului lui Nicolas Maduro, ameninţând, în caz contrar, cu aplicarea unui embargo „total” asupra insulei situate în largul coastelor Floridei.

„Dacă trupele şi miliţiile cubaneze nu încetează imediat operaţiunile lor militare şi de altă natură cu scopul de a provoca moarte şi de a distruge Constituţia Venezuelei, un embargo deplin şi total, precum şi sancţiunile cele mai grave care există vor fi impuse insulei Cuba”, a amenințat pe Twitter Donald Trump.

Cel puţin 69 de persoane au fost rănite, dintre care câteva au răni cauzate de gloanţe, în ciocnirile care au avut loc marţi la Caracas în cursul manifestaţiilor care au urmat după ce liderul opoziției, Juan Guaido, a anunțat că șefii Armatei nu mai sunt loiali președintelui Maduro. 

Președintele Nicolas Maduro a afirmat într-un discurs televizat că lovitura de stat a eșuat. Un alt lider al opoziției, Leopoldo Lopez, care se afla în arest la domiciliu, dar se pare că a fost eliberat de armată, s-a refugiat la Ambasada statului Chile din Caracas, împreună cu familia. De asemenea, potrivit CNN, 25 de membri ai armatei din Venezuela au cerut azil Ambasadei Braziliei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri