O rusoaică, arestată în SUA pentru spionaj

Data actualizării: Data publicării:
maria butina
Foto: captura YouTube

Departamentul american al justiţiei a anunţat luni arestarea unei femei cu cetăţenie rusă, care e acuzată că a conspirat ca agentă a guvernului Rusiei. Ea a stabilit legături cu cetăţeni americani şi s-a infiltrat în grupuri politice, informează Agerpres, care preia o știre a agenției Reuters.

maria butina
Foto: captura YouTube

Femeia se numește Maria Butina, are 29 de ani și lucra sub îndrumarea unui oficial de rang înalt de la Moscova, care este pe lista de sancţiuni a Trezoreriei SUA, a precizat Departamentul Justiţiei. Femeia a fost arestată preventiv duminică şi va fi audiată miercuri de o instanţă. 

Maria Butina era cunoscută ca activistă, fondatoarea unui grup intitulat „Dreptul de a purta arme”. La un moment dat, ea a lucrat pentru Aleksandr Torșin, fost senator rus din partidul lui Vladimir Putin și adjunct al guvernatorului Băncii Centrale a Rusiei, care ar fi avut legături cu mafia rusă. În ultimii ani, Butina își construise relații strânse cu cercurile politice americane conservatoare. Înainte de a fi arestată, Butina, împreună cu Torșin și Paul Erikson, un agent politic american, au fost anchetați pentru o potențială implicare a Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016.

Butina a publicat pe pagina sa de Facebook numeroase fotografii alături de Alexandr Torşin. Rusoaica, studentă la American University din Washington, lucra pentru Torşin.  O sursă citată sub acoperirea anonimatului de agenția Reuters a declarat că Maria Butina este o susţinătoare a lui Donald Trump, iar la petreceri în Washington se lăuda că şi-ar putea folosi relaţiile politice pentru a asigura locuri de muncă în administraţia americană, după alegerea acestuia ca preşedinte.

Într-o înregistrare video publicată pe YouTube, Butina poate fi văzută la un eveniment din Las Vegas, în iulie 2015, întrebându-l pe Trump - pe atunci candidat - dacă va continua să sprijine sancţiunile împotriva Rusiei, în cazul în care va fi ales.

Anunțul arestării ei intervine chiar în ziua în care președintele Donald Trump a avut primul său summit bilateral cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, iar unele declarații de la conferința de presă comună au scandalizat lumea politică la Washington.  Preşedintele Statelor Unite a luat apărarea Rusiei, şi nu a autorităţilor din ţara pe care o conduce, autorităţi care spun că Statele Unite au fost victima unui atac rusesc în timpul alegerilor prezidenţiale americane.

Citiți și: Critici, în SUA, pe tema modului în care Trump s-a comportat în fața lui Putin: „Act de trădare”

Donald Trump a spus că toată ancheta privind amestecul Rusiei în alegeri e o mare greşeală şi o vânătoare de vrăjitoare şi că relaţia Statelor Unite cu Rusia a devenit mai proastă ca niciodată, din cauza anilor de „prostie” americană. „Totul s-a schimbat în urmă cu câteva ore”, e promisiunea pe care a făcut Donald Trump după întâlnirea cu Vladimir Putin.

Despre amestecul Rusiei în alegerile respective, fapt anchetat de un procuror independent şi denunţat de serviciile de informaţii americane, Trump a declarat: „Nu văd niciun motiv să fie Rusia. Preşedintele Putin a fost foarte ferm şi puternic în dezminţirea sa de azi”.

Chiar înainte de începerea summitului, Trump şi-a acuzat ţara printr-un mesaj în reţeaua Twitter în care se referă şi la ancheta privind amestecul Rusiei în alegerile din Statele Unite: „Relaţia noastră cu Rusia n-a fost NICIODATĂ mai proastă din cauza multor ani de prostie şi stupiditate din partea SUA şi acum, Vânătoarea de Vrăjitoare Aranjată!”. Ministerul rus de Externe a replicat la acest mesaj: „Suntem de acord”.

Citiți și: VIDEO. Momentul în care Putin îi dă o minge de fotbal lui Trump. Care sunt semnificațiile

Întrebat dacă îl consideră pe Putin un adversar, Trump a precizat: „De fapt l-am numit concurent şi este un concurent bun şi cred că termenul concurent este un compliment”.

Citiți și: Trump şi Putin s-au străduit să dea asigurări că summitul lor a fost un succes. Ce spun imaginile - GALERIE FOTO

Toate aceste declarații au intervenit în contextul în care cu doar trei zile în urmă, FBI a inculpat încă 12 ruşi, care sunt acuzaţi de conspiraţie împotriva Statelor Unite. Toți acești inculpați sunt angajaţi ai serviciului rus de informaţii militare.

Citește și:  Noi dovezi că Rusia l-a ajutat pe Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale din SUA

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
De ce nu se afișează Lidia Buble cu iubitul ei, un afacerist de 62 de ani: „Când o să fie să mă mărit, o să...
Film Now
"A fost un dezastru. Lui Dwayne nu-i păsa deloc". The Rock ar fi întârziat deseori și 7-8 ore la filmările de...
Adevarul
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
O mamă nu și-a crezut copilul care îi spunea că are monștri în dormitor. Problema era mult mai gravă: „S-a...
Digi World
Ce se poate întâmpla dacă mânânci prea multe ouă. Avantajele și dezavantajele consumului de ouă
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Porecla adorabilă pe care a primit-o Ryan Gosling de la fiicele lui: „Mă dau gata de fiecare dată!”