PORTRET. Hillary Clinton, fosta Primă Doamnă care vrea să scrie istorie la Casa Albă

Data actualizării: Data publicării:
hillary clinton fb 2

 

Foto: Gulliver / GettyImages

Hillary a devenit un nume rostit în toată lumea în 1992, când soţul ei, Bill Clinton, a devenit președinte al SUA. După ce Bill Clinton şi-a încheiat cele două mandate la Casa Albă, ea şi-a lansat propria carieră politică de succes. A fost senator timp de opt ani, a candidat la învestitura democrată în 2008, dar a pierdut în faţa lui Barack Obama, după care a condus diplomaţia americană din 2009 până în 2013.

Candidatura actuală era anticipată de ani de zile, iar o mare parte din conducerea Partidului Democrat s-a aliniat deja în spatele ei. Chiar dinainte de a se retrage de la conducerea Departamentului de Stat, Clinton era întrebată adesea de presă când îşi va anunţa înscrierea în cursa pentru Casa Albă.

Fosta Primă Doamnă a fost destul de discretă în această privinţă timp de doi ani. A preferat să traverseze ţara în lung şi în lat susţinând discursuri plătite, promovându-şi cartea autobiografică şi făcând campanie pentru democraţi la alegerile de la jumătatea mandatului, din 2014.

Clinton şi-a lansat oficial campania electorală în aprilie 2015, cu un clip atent realizat şi scump, potrivit analiştilor.

„Candidez la preşedinţie. Americanii de rând au nevoie de un campion, iar eu vreau să fiu acel campion – astfel încât voi să faceţi mai mult decât să vă descurcaţi, să ajungeţi în frunte”, a spus ea în clip.

Hillary Clinton este în prezent favorită pentru a obţine învestitura democrată, dar diferenţa faţă de principalul său rival, Bernie Sanders, nu este atât de mare pe cât se aşteptau analiştii. Echipa sa de consilieri speră, însă, să schimbe această situaţie de Super Tuesday.

Staff-ul său de campanie a încercat să arate o latură mai blândă a fostului secretar de stat, organizând o serie de evenimente mici, în cursul cărora ea a putut să discute cu americanii de rând.

Drumul său nu a fost, însă, lin. O serie de controverse privind folosirea adreselor personale de e-mail pentru a trimite şi primi documente confidenţiale în perioada în care a condus diplomaţia i-a făcut pe o parte dintre alegători să nu mai aibă încrede în ea.

În replică, Hillary Clinton insistă pe rezultatele obţinute în cariera sa politică.

Foto: Facebook / Hillary Clinton

Hillary Clinton a crescut într-o suburbie bogată din Chicago, Illinois, într-o familie divizată din punct de vedere politic. Mama sa susţinea democraţii, iar tatăl său era un conservator înrăit.

„A adoptat convingerile politice ale mamei sale şi încăpăţânarea tatălui său”, spune afectuos Bill Clinton.

Fosta Primă Doamnă a studiat la Universitatea Yale, unde l-a cunoscut pe actualul ei soţ. Cei doi s-au căsătorit în 1975, iar Bill a intrat în politică. A devenit guvernator de Arkansas, în timp ce soţia lui a lucrat ca avocat, după care au urmat opt ani la Casa Albă.

În anul 2000 şi-a lansat propria carieră politică şi a candidat la un fotoliu în Senat. A câştigat şi a fost realeasă în 2006.

În timpul cât a servit în Congres, Hillary Clinton a publicat o primă autobiografie, în care a abordat momentele dificile din viaţa sa, inclusiv scandalul Monica Lewinsky, ce a fost pe punctul să distrugă preşedinţia lui Clinton.

A urmat cursa pentru învestitura democrată din 2008 şi înfrângerea în faţa lui Barack Obama.

Mandatul său la şefia diplomaţiei a fost umbrit de atacurile teroriste din 2012, de la Benghazi, când patru americani, inclusiv ambasadorul Chris Stevens, au fost ucişi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri