SUA vor apăra în continuare Israelul, dar nu vor participa la un contraatac asupra Iranului

Data publicării:
Biden meets National Security Council after missile attacks on Israel
Administrația Biden consideră că Israelul „a obținut deja un avantaj” după lovitura asupra consulatului iranian din Damasc. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Avioanele israeliene și americane și sistemele de apărare aeriană au doborât 99% din dronele lansate de Iran. Casa Albă a avertizat Israelul că SUA nu vor participa la niciun atac de răzbunare asupra Iranului, au declarat înalți oficiali ai administrației.

Aproape toate dronele și rachetele trase de Iran asupra Israelului au fost doborâte de forțele israeliene, americane și aliate înainte ca acestea să-și atingă țintele. Oficialii americani spun că Joe Biden a cerut Israelului să ia în considerare un răspuns „cu atenție”, scrie BBC.

Adresându-se reporterilor duminică, un înalt oficial al administrației de la Casa Albă a spus că Biden i-a transmis premierului israelian Benjamin Netanyahu să „gândească foarte atent și strategic” la modul în care forțele sale au răspuns la acțiunea fără precedent, primul atac direct al Iranului asupra țării.

Oficialul a adăugat că administrația Biden consideră că Israelul „a obținut un avantaj” în schimbul, care a început când comandanți militari iranieni înalți au fost uciși într-o clădire consulară iraniană din Siria.

Aproximativ 99% dintre rachetele, dronele și rachetele de croazieră lansate în timpul operațiunii de răzbunare a Iranului au fost doborâte sau interceptate, semn pe care oficialii americani îl indică drept o superioritate militară israeliene asupra Iranului.

Avioanele și navele navale americane au doborât zeci de proiectile iraniene în timpul atacului. Peste 80 de drone și cel puțin șase rachete balistice au fost doborâte de nave americane și de forțele de apărare aeriană aflate deasupra Irakului. Aceasta include șapte drone și o rachetă balistică în timp ce se pregăteau să se lanseze din Yemen, a adăugat Comandamentul Central al SUA (Centcom) într-o actualizare duminică.

O conversație a avut loc între Biden și Netanyahu într-un moment „de o emoție sporită” imediat după atac, care a inclus aproximativ 100 de rachete balistice zburând simultan spre Israel.

În timpul apelului, cei doi lideri au avut o discuție „despre cum să încetinești lucrurile și să te gândești la ce se întâmplă”, Biden subliniind că Israelul „a obținut tot ce este mai bun” din această confruntare.

Oficialul a refuzat să spună, totuși, dacă Casa Albă a avertizat împotriva unui răspuns semnificativ, spunând doar că „este un calcul pe care trebuie să-l facă israelienii”.

Într-un șir de apariții la televiziune pe rețelele, purtătorul de cuvânt al securității naționale John Kirby a spus în mod repetat că SUA i-au transmis clar Israelului să încerce să evite un conflict mai larg. Același mesaj a fost transmis Iranului prin canale diplomatice.

Atât Kirby, cât și oficialul de la Casa Albă au spus că SUA vor continua să apere Israelul, dar au exclus să participe la orice răspuns israelian.

Poziția este una care a stârnit critici din partea unor parlamentari americani și foști oficiali din ambele părți ale spectrului politic.

Reprezentantul republican din Ohio, Mike Turner, care este președinte al comitetului de informații al Camerei, a spus că comentariile domnului Kirby despre detensionarea conflictului sunt „greșite”.

„Conflictul este deja în creștere, iar administrația trebuie să răspundă”, a spus el la NBC.

Iar John Bolton, care a fost consilier pentru securitate națională sub președintele Donald Trump, a spus că SUA ar trebui să se alăture Israelului dacă ar alege să lanseze un atac de represalii asupra programului nuclear al Iranului.

„Cred că [Israelul] poate distruge sau dezactiva o parte foarte substanțială [a programului], dacă nu în totalitate”, a spus el pentru NewsNation. „Sincer, dacă Israelul este pregătit să urmeze programul nuclear al Iranului, Statele Unite ar trebui să li se alăture cu mândrie”.

În urma atacului Iranului asupra Israelului, Mike Johnson, Președintele Camerei Reprezentanților, a declarat că organismul va „încerca din nou” să acorde ajutor militar pentru Israel.

Încercările anterioare de a trimite mai mult ajutor Israelului au stagnat pe fondul apelurilor democraților că pachetul de ajutor ar trebui să includă și asistență pentru Taiwan și Ucraina.

Mick Mulroy, fost secretar adjunct al Apărării pentru Orientul Mijlociu, a declarat pentru BBC că ajutorul pentru Israel ar trebui să fie acordat „fără întârziere”.

„Dacă nu ar fi asistența SUA pentru securitate, ne-am putea confrunta cu un război regional major”, a spus el. "Acest supliment și cele pentru Ucraina și Taiwan sunt în interesul nostru de securitate națională. Nu este caritate. Face parte din apărarea națională a SUA", a spus Mulroy.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri