Prima execuţie prin asfixiere cu azot va avea loc în Alabama. Deținutul a supraviețuit unei tentative de execuţie prin injecţie letală

Data publicării:
Kenneth Smith.
Kenneth Smith. Foto: Profimedia

Un judecător federal american a decis miercuri că statul Alabama poate proceda la prima execuţie prin asfixiere cu gazul azot, magistratul considerând că deţinutul condamnat nu a demonstrat că noua metodă echivalează cu o pedeapsă crudă sau cu riscuri suplimentare, transmite Reuters.

Deţinutul Kenneth Smith, condamnat pentru un asasinat la comandă comis în 1988, este programat să fie executat în Alabama în ziua de 25 ianuarie prin această metodă, prin care i se va pune pe faţă o mască conectată la o butelie de azot, astfel încât să fie privat de oxigen.

Statelor americane le-a fost din ce în ce mai greu să obţină barbiturice folosite în protocoalele de execuţie prin injecţie letală, în parte din cauza unei interdicţii europene ce împiedică firmele farmaceutice să vândă substanţe ce urmează să fie folosite în execuţii, scrie Agerpres.

Ca urmare, unele state americane au căutat să recurgă la metode mai vechi precum plutoane de execuţie, în timp ce Alabama, Mississippi şi Oklahoma au introdus protocoale noi pe bază de gaz.

Smith a dat în judecată Departamentul Penitenciar din Alabama, invocând faptul că metoda propusă implică riscuri periculoase, precum aceea ca sigiliul măştii să se rupă, permiţând pătrunderea de oxigen şi ducând astfel la ratarea execuţiei.

Un astfel de scenariu i-ar putea provoca un accident vascular cerebral sau l-ar putea lăsa în stare vegetativă permanentă, a argumentat el.

Experţi ai ONU au avertizat săptămâna trecută că execuţia sa, care ar fi prima în lume prin folosirea asfixierii cu un gaz inert, ar încălca un tratat internaţional împotriva torturii şi a altor pedepse crude, inumane sau degradante.

Judecătorul Austin Huffaker al tribunalului districtual Montgomery, Alabama, a respins moţiunea prin care Smith cerea suspendarea execuţiei pentru ca acţiunea sa în instanţă să continue.

'Lui Smith nu îi este garantată o moarte nedureroasă', a scris Huffaker în decizia sa, citând un precedent de la Curtea Supremă a Statelor Unite. Smith 'nu a demonstrat că protocolul actual este sigur sau foarte probabil să provoace un risc substanţial de afectare gravă sau durere suplimentară', a adăugat judecătorul.

Smith, în vârstă de 58 de ani, este unul din cei doi condamnaţi la moarte în SUA încă în viaţă care au supravieţuit unei tentative de execuţie judiciară. În noiembrie 2022, statul Alabama i-a ratat execuţia prin injecţie letală, mai multe încercări de a-i fi introdusă o linie intravenoasă dând greş.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri