Puerto Rico a hotărât prin referendum să devină al 51-lea stat american

Data actualizării: Data publicării:
Puerto Rico Teeters On Edge Of Massive Default
Foto: Guliver/GettyImages

Portoricanii au hotărât duminică, prin vot, să devină al 51-lea stat american, într-un referendum consultativ marcat de un absenteism puternic, care va necesita negocieri dure la Washington pentru a deveni realitate, relatează Reuters şi DPA.

Puerto Rico Teeters On Edge Of Massive Default
Foto: Guliver/GettyImages

Potrivit Guvernului, 97% dintre participanţii la referendum s-au pronunţat în favoarea perspectivei ca acest teritoriu american neîncorporat, care se confruntă cu dificultăţi economice, să devină stat american.

Însă, dintre cele aproximativ 2,2 milioane de alegărori înscrişi, doar 23% s-au prezentant la urne, în contextul în care opoziţia a îndemnat la boicot.

Pentru ca Puerto Rico să devină al 51-lea stat american depinde de Congresul Statelor Unite, prea puţin entuziasmat de această perspectivă.

Alegătorii de pe această insulă pe care se vorbeşte spaniola au avut trei opţiuni - independenţa, dobândirea statutului de stat american sau menţinerea statu-quoului care datează din 1898.

Portoricanii sunt cetăţeni americani, însă au un drept de vot şi o reprezentare în Congres limitate. Ei pot intra liber pe teritoriul Statelor Unite şi în armata americană.

Criticii actualului sistem îl consideră drept un vestigiu al colonialismului şi apreciază că Washingtonul are o datorie morală să transforme această fostă colonie spaniolă în stat cu drepturi depline.

În pofida faptului că sunt cetăţeni americani, cei 3,4 milioane de portoricani nu pot participa în alegerile prezidenţiale, iar delegaţia lor în Congres nu are drept de vot.

Statu-quoul a trimfat în patru referendumuri anterioare pe această temă. Polarizarea între susţinătorii independenţei şi cei ai intregării în Statele Unite este foarte puternică.

Guvernatorul Ricardo Rossello, un susţinător al integrării, a făcut demersuri la Washington, însă nu a găsit sprijin.

Unul dintre motivele dificultăţilor economice cu care se confruntă Puerto Rico constă în faptul că datoria insulei, de aproximativ 70 de miliarde de dolari, este restructurată în prezent printr-o procedură asemănătoare falimentului.

O comisie de supraveghere a dispus tăieri bugetare dure şi dureroase, în pofida faptului că Guvernul preferă o combinaţie între o stimulare economică, tăieri şi reforme structurale.

Dacă Puerto Rico ar fi un stat american, s-ar putea declara insolvent în baza legislaţiei americane. Acest lucru ar transfera Washingtonului cel puţin o parte a datoriilor acestui teritoriu al său.

Puerto Rico este afectat de o birocraţie excesivă, cheltuieli sociale mari, o infrastructură slabă şi migraţia multor tineri.

Sursa: News.ro

Citiți și: SUA ar putea avea în curând al 51-lea stat

Falimentul unui stat

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri