Trump vrea sa suplimenteze masiv bugetul Pentagonului

Data publicării:
Președintele SUA Donald Trump semnează
Foto: Getty Images

Preşedintele SUA, Donald Trump, vrea să suplimenteze cu până la 54 de miliarde de dolari cheltuielile pentru apărare în bugetul din 2018, ceea ce reprezintă o creştere masivă de 9% faţă de actualul buget al Apărării. În schimb, liderul de la Casa Albă propune tăieri masive pentru programele de asistenţă internaţională şi pentru fondurile destinate protecţiei Mediului, informează News.ro. 

President Donald Trump Signs Executive Orders
FOTO: Gulliver / Getty Images

Însă, planul preşedintelui american nu afectează bugetele pentru Social Security şi Medicare, în ciuda promisiunii făcute de republicani de a abroga şi înlocui sistemul de asigurări medicale Obamacare.

„Acest buget va fi unul al siguranţei publice şi securităţii”, a declarat Donald Trump la o întâlnire bipartizană a guvernatorilor americani la Casa Albă.

De asemenea, miliardarul american a explicat că „programele cu o prioritate mai redusă şi majoritatea agenţiilor federale” se vor confrunta cu o reducere a fondurilor alocate ca urmare a creşterii bugetului pentru Apărare.

Respectivele tăieri de fonduri vor viza „programele neautorizate” şi acele agenţii unde „există o dublare a muncii”.

Cele mai afectate de aceste tăieri vor fi programele de asistenţă internaţională, care reprezintă aproximativ 1% din bugetul federal şi include o serie de operaţiuni privind implementarea unor politici de securitate în ţările sărace ale lumii. Însă, este puţin probabil ca doar tăierile din programele de asistenţă internaţională să economisească cele 54 de miliarde de dolari, care vor fi transferate Pentagonului.

Statele Unite se aşteaptă ca alte ţări ale lumii să completeze tăierile de fonduri pentru programele de asistenţă internaţională, întrucât a existat destulă generozitate în ultimii ani din partea americanilor.

Preşedintele Trump ar urma să-şi prezinte propunerile finale pentru buget până la mijlocul lunii martie.

„Vom face mai multe din mai puţin şi vom face acest guvern responsabil”, a declarat preşedintele american într-o întâlnire cu guvernatorii de la Casa Albă.

Aceasta a explicat că bugetul se va concentra pe „apărare, siguranţă şi dezvoltare economică”.

De asemenea, miliardarul american a precizat că-şi va prezenta planurile pentru creşterea investiţiilor în infrastructură într-un discurs pe care-l va ţine marţi în faţa Congresului.

„Vom începe să cheltuim mult în infrastructură”, a declarat Donald Trump.

Unii experţi militari au pus sub semnul întrebării necesitarea unei creşteri majore a cheltuielilor pentru Apărare. În acest moment, cheltuielile militare ajung anual la 600 de miliarde de dolaru.

Statele Unite cheltuiesc în schimb doar 50 de miliarde de dolari anual pentru programele de asistenţă internaţională şi pentru finanţarea Departamentului de Stat.

Congresul nu este obligat să urmeze planul bugetar redactat de către administraţia prezidenţială, iar în următoarele săptămânii republicanii vor cere reprezentanţilor administraţiie să explice aceste propuneri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri