Surse Reuters: Liban nu își poate permite un război. Hezbollah acționează în consecință în privința conflictului cu Israel

Data actualizării: Data publicării:
țeavă de tun
Confruntările Hezbollah cu forțele israeliene la graniță au fost calibrate până acum pentru a evita escaladarea conflictului. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Cu o economie în ruine și un stat care se prăbușește, Libanul nu își poate permite un alt război între Hezbollah și Israel. Gruparea șiită susținută de Iran știe acest lucru și ține cont de criza din Liban, în timp ce planifică următorii pași în conflictul cu Israel, au declarat mai multe surse pentru Reuters.

Pe măsură ce războiul dintre Israel și Hamas, aliatul palestinian al Hezbollah, reverberează în Orientul Mijlociu, riscul de război între Hezbollah și Israel rămâne mai mare decât în orice moment de la ultimul lor mare conflict din 2006.

Analiştii spun că gruparea şiită ar putea escalada situația dacă Hamas va fi prins în corzi în Fâşia Gaza, la 200 km distanţă, în timp ce liderii libanezi se tem că Israelul ar putea alege să instige un conflict major cu Hezbollah.

Situația din Liban s-a degradat de la războiul civil din 1975-1990

Dar Israelul avertizează pe Hezbollah că va „devasta” Libanul dacă gruparea ar deschide frontul, iar costurile oricărui război sunt mari, prin urmare, de nedorit într-o țară care suferă deja una dintre fazele cele mai destabilizatoare de la războiul său civil din 1975-1990.

"Hezbollah nu are niciun interes în război. Libanul nu are niciun interes în război", a spus o sursă familiarizată cu modul de a gândi al grupării Hezbollah.

Gruparea nu vrea să distrugă țara și să-i facă pe libanezi să fugă din sud, așa cum au făcut deja mii de oameni, a spus sursa.

Cu casele goale, mulți se întreabă și cine ar plăti pentru reconstrucție. Unii se întreabă dacă statele arabe din Golf conduse de sunniți care au finanțat reconstrucția în 2006 s-ar grăbi să ajute și de data aceasta, având în vedere rolul mai important al Hezbollah în Liban.

Confruntările Hezbollah cu forțele israeliene la graniță au fost calibrate până acum pentru a evita escaladarea majoră, spun sursele, deși peste 40 dintre luptătorii săi au fost uciși.

Cu toate acestea, Hezbollah a indicat, de asemenea, că este pregătit pentru război, reflectând poziția sa de vârf de lance al unei alianțe susținute de Iran împotriva Israelului și a Statelor Unite.

Politicienii libanezi au îndemnat Hezbollah să nu escaladeze, deși nu au nicio influență asupra deciziilor sale.

„Este în joc soarta Libanului”, a spus liderul druz Walid Jumblatt, spunând că aceasta poate cea mai periculoasă fază pe care a văzut-o în cariera sa politică. El a spus că libanezii nu pot face nimic pentru a opri un război instigat de Israel.

„Dar din partea noastră, trebuie să controlăm chestiunile, prin dialog și sfătuind frații din Hezbollah să păstreze regulile de angajament așa cum sunt”, a spus el în comentarii adresate presei.

Dacă Hezbollah vrea război, Libanul va plăti prețul

Președintele israelian Isaac Herzog a spus că Israelul nu caută o confruntare la granița sa de nord „dar dacă Hezbollah ne va trage în război, ar trebui să fie clar că Libanul va plăti prețul”.

Unul dintre cei mai apropiați aliați ai Hezbollah, politicianul creștin Suleiman Frangieh, a declarat miercuri că gruparea nu vrea război. Dacă ar fi fost pentru război, luptătorii Hezbollah ar fi luat cu asalt Israelul pe 7 octombrie, așa cum a făcut Hamas din Gaza, a spus el.

Un înalt oficial libanez a declarat că guvernele au contactat Libanul pentru a reduce tensiunile.

„Le spunem că, în loc să ne spună să reținem Hezbollah, trebuie să facă presiuni asupra israelienilor să nu escaladeze”, a spus el.

Ultimii ani au fost deosebit de dificili pentru Liban, care a cunoscut puțină stabilitate de la independență și a îndurat războaie, inclusiv invaziile israeliene în 1978 și 1982.

Decenii de corupție și management defectuos de către politicienii la guvernare au dus ca sistemul financiar să se prăbușească în 2019, ștergând economiile, demolând moneda oficială și alimentând sărăcia.

În anul următor, Beirutul a fost spulberat de o uriașă explozie chimică care s-a produs în port. Hezbollah și-a folosit influența atunci pentru a ajuta la deraierea unei anchete care a încercat să-i trimită în judecată pe unii dintre aliații săi, numind-o politizată. Tensiunile au dus la violențe mortale.

Liban abia mai funcționează ca stat, din cauza disputelor interne

Statul abia funcționează, în timp ce disputele interne l-au lăsat fără un președinte și un guvern pe deplin împuternicit.

Nabil Boumonsef, redactor-șef adjunct al ziarului Annahar, a spus că orice război ar fi mult mai distructiv decât 2006, în timp ce Libanul nu are un guvern capabil să gestioneze consecințele.

„Ne-am confrunta cu un scenariu de teroare reală - distrugerea infrastructurii din Liban și anularea oricărei perspective de redresare economică”, a spus el.

Libanul a avut nevoie de ani de zile pentru a se reconstrui după războiul din 2006, care a ucis 1.200 de oameni în Liban, majoritatea civili, și 158 de israelieni, majoritatea soldați.

După război, care a început după ce Hezbollah a răpit doi soldați israelieni și i-a ucis pe alții într-un raid transfrontalier, liderul Hezbollah Sayyed Hassan Nasrallah a spus că grupul nu a anticipat război și nu ar fi efectuat operațiunea dacă ar fi știut că va duce la un astfel de conflict.

Șaptesprezece ani mai târziu, arsenalul masiv extins al lui Hezbollah a cimentat un echilibru de putere în favoarea sa, spre consternarea oponenților care spun că grupul decide din nou problemele de război și pace.

"Ei aprind focul. Acest lucru este total inacceptabil", a spus Ghassan Hasbani, un membru de frunte al partidului Forțelor Libaneze, o facțiune creștină care se opune ferm lui Hezbollah. „Există îngrijorări serioase că Libanul va fi târât într-o societate distructivă la confruntarea cu Hezbollah, într-un moment în care fragilitatea situației sale sociale și economice nu mai poate susține instabilitatea.”

Mohanad Hage Ali de la Centrul Carnegie pentru Orientul Mijlociu a spus că Hezbollah se va gândi bine la modul în care va fi finanțată reconstrucția după orice război, cu întrebări legate de ajutorul statele arabe din Golf și de câți bani i-ar putea oferi Iranul.

„Dacă nu există reconstrucție, cu siguranță există un cost politic pentru organizație... Oamenii vor pune întrebări și va furia se va răspândi”, a mai spus Ghassan Hasbani.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri