Tribunalul ONU pentru crime de război a început judecarea apelului lui Mladici. Cine este „măcealarul din Balcani”

Data actualizării: Data publicării:
Ratko Mladici macelarul din balcani proces tribunalul onu
Foto: Guliver/Gettyimages

Tribunalul ONU pentru crime de război a deschis marţi etapa finală a procesului pentru genocid împotriva generalului bosniaco-sârb Ratko Mladici, prin judecarea mult întârziată a apelului, relatează DPA, potrivit Agerpres.

În vârstă de 77 de ani, Mladic a fost condamnat în 2017 la închisoare pe viaţă pentru crime comise în urmă cu peste 25 de ani, cum ar fi genocidul de la Srebrenica şi asediul asupra Sarajevo-ului.

Atât apărarea, cât şi acuzarea au atacat verdictul în apel. Echipa lui Mladic a cerut achitarea sa, în timp ce procurorii vor un verdict de vinovăţie pentru genocid şi în alte şase localităţi.

Procesul în primă instanţă a fost gestionat de Tribunal Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, în timp ce apelul este judecat de Mecanismul rezidual internaţional pentru tribunalele penale (IRMCT).

Mecanismul a preluat cazurile nefinalizate după ce Tribunal Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie s-a închis la sfârşitul lui 2017.

Apelul era iniţial programat să înceapă în martie, însă a fost amânat din cauza stării de sănătate a lui Mladic. Ulterior a fost amânat din cauza pandemiei de COVID-19.

Genocidul de la Srebrenica din iulie 1995 este considerat ca fiind cea mai mare atrocitate din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Forţele sârbe aflate sub comanda directă a lui Mladic au omorât în jur de 8.000 de băieţi şi bărbaţi musulmani bosniaci prinşi în enclavă şi au expulzat restul populaţiei.

El a fost de asemenea condamnat pentru asediul de 44 de luni asupra oraşului Sarajevo în timpul războiului din 1992-1995, pentru tratamente inumane aplicate prizonierilor din taberele de detenţie şi pentru luarea ca ostatici a unor militari ai ONU.

Mladic s-a ascuns de justiţie în Serbia timp de 16 ani, fiind în cele din urmă arestat în 2011. Ultimele amânări fac ca verdictul final să fie programat pentru 2021.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri