UE investighează medicamente pentru slăbit și diabet, după ce unii pacienţi au avut gânduri suicidare și de automutilare

Data publicării:
medicamente varsate pe o masa
Imagine cu caracter ilustrativ: Profimedia

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) investighează două medicamente pentru slăbit și diabet, după ce autoritatea de reglementare în domeniul sănătății din Islanda a semnalat trei cazuri de pacienți care au experimentat gânduri suicidare sau de automutilare, scrie Reuters.

Un comitet al EMA analizează efectele adverse semnalate de Agenția Islandeză pentru Medicamente, inclusiv două cazuri de gânduri suicidare la pacienți tratați Ozempic, care conține ingredientul activ semaglutidă, și Saxenda, a declarat autoritatea de reglementare.

Un alt pacient tratat cu Saxenda a raportat gânduri de automutilare, a precizat agenția.

Grupului farmaceutic danez Novo Nordisk a transmis că siguranța pacienților este o prioritate maximă și a tratat toate rapoartele despre efecte adverse foarte serios. Datele privind siguranţa nu au arătat nicio „asociere cauzală” între gândurile suicidare sau de automutilare şi medicamente, a adăugat acesta.

Investigația EMA se concentrează pe medicamentele care conțin fie semaglutidă, fie liraglutid, produse de grupul farmaceutic danez Novo Nordisk.

Revizuirea a fost anunțată la câteva săptămâni după ce autoritatea de reglementare a transmis un semnal privind cancerul tiroidian, în legătură cu mai multe medicamente ale grupului farmaceutic danez, care conţin semaglutidă.

Gândurile de suicid nu sunt enumerate ca efect secundar ale acestor medicamente în informaţiile despre produs din Uniunea Europeană.

EMA a anunțat că va lua în considerare dacă revizuirea ar trebui extinsă și pentru alte medicamente din aceeași clasă, cunoscute sub numele de agonişti ai receptorilor GLP-1.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri