Andrzej Duda atacă Comisia Europeană din cauza blocării fondurilor UE: O „încercare de a forţa” Polonia să-şi schimbe guvernul

Data publicării:
Polish President Andrzej Duda with eye glasses
Andrzej Duda acuză Comisia Europeană că vrea să forţeze Polonia să-şi schimbe guvernul. Foto: Profimedia

Preşedintele polonez Andrzej Duda a criticat Comisia Europeană pentru blocarea fondurilor UE, spunând că a fost „o încercare de a forţa Polonia să-şi schimbe” guvernul. Duda a adăugat că este deschis negocierilor legate de schimbări în sistemul de justiţie.

Guvernul precedent al Poloniei, condus de partidul naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), a fost implicat într-o dispută cu Uniunea Europeană privind reformele Varşoviei în justiţie şi statul de drept, ceea ce a dus la îngheţarea a miliarde de euro din fonduri europene pentru Polonia și la amenzi.

Noul guvern pro-UE, condus de Donald Tusk, s-a angajat să recâştige accesul la bani prin restabilirea statului de drept, dar se confruntă cu rezistenţa susţinătorilor şi aliaţilor fostului partid de guvernământ, inclusiv a lui Duda şi a unor judecători de rang înalt.

„Nu am niciun dubiu în legătură cu rostul blocării banilor din Planul Naţional Redresare şi Rezilienţă de către Comisia Europeană. A fost o acţiune pur politică împotriva autorităţilor poloneze anterioare”, a declarat Andrzej Duda duminică, în timpul unei conferinţe de presă la Vilnius, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

„O încercare de a forţa Polonia să-şi schimbe autorităţile, şi aşa am perceput-o, aşa o percep, iar evenimentele actuale nu fac decât să o confirme”, a mai spus președintele polonez.

Comisia Europeană nu a fost disponibilă imediat pentru a comenta, precizează Reuters.

Tusk vrea să obțină banii europeni pentru Polonia

Duda a adăugat că este deschis negocierilor şi propunerilor pentru diferite schimbări în sistemul de justiţie polonez, dar că el nu va permite nicio verificare a judecătorilor care au fost numiţi în timpul mandatului său.

Alegerile din 15 octombrie au pus capăt guvernării de opt ani a PiS şi un nou guvern condus de fostul preşedinte al Consiliului European Donald Tusk a promis că va recâştiga accesul la fondurile UE.

În decembrie, Comisia Europeană a declarat că va transfera 5 miliarde de euro către Varşovia din cele 60 de miliarde de euro care îi revin Poloniei în cadrul programului UE de stimulare a recuperării economice după pandemia de COVID-19.

Sâmbătă, ministrul polonez al fondurilor şi politicii regionale, Katarzyna Pelczynska-Nalecz, a declarat pentru televiziunea privată TVN24 că Polonia a îndeplinit condiţiile pentru a depune documentele esenţiale pentru accesul la fondurile structurale ale UE.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri