Autorul atacurilor cu maceta în două biserici din Spania este un marocan care urma să fie deportat

Data publicării:
politist spania
Autorul atacurilor cu maceta în două biserici din Spania este un marocan care urma să fie deportat. Foto: Profimedia

Suspectul arestat după atacurile cu maceta din două biserici din sudul Spaniei este un marocan în vârstă de 25 de ani, care urma să fie deportat, a confirmat joi poliţia spaniolă.

Reuters reaminteşte că tânărul a fost arestat miercuri seara, după ce s-a aflat că un bărbat înarmat cu o macetă a atacat mai mulţi oameni în bisericile San Isidro şi Nuestra Senora de la Palma, aflate la circa 300 de metri una de alta, în oraşul-port Algeciras; un preot a fost ucis, iar altul rănit.

Miercuri noaptea, suspectul a fost condus de poliţie la locuinţa sa, unde s-a efectuat o percheziţie, a informat un purtător de cuvânt al poliţiei.

Arestatul urma să fie transferat joi la Madrid, pentru a compărea în faţa unui magistrat al Înaltei Curţi, sub acuzaţia de terorism.

O sursă din poliţie a dezminţit ştirile din presa locală conform cărora suspectul se afla sub supravegherea unor agenţi de securitate în zilele sau lunile dinaintea atacurilor, informează Agerpres. El nu a mai fost condamnat pentru terorism sau alte infracţiuni, a afirmat aceeaşi sursă, care a cerut agenţiei Reuters să nu îi dezvăluie identitatea, având în vedere că subiectul este delicat.

Marocanul nu se afla în Spania în condiţii legale, iar procesul pentru deportarea sa începuse din iunie anul trecut, nefiind încă finalizat, a dezvăluit sursa respectivă.

Atacatorul l-a făcut să fugă din biserica Nuestra Senora de La Palna pe sacristanul Diego Valencia, apoi l-a atacat în piaţa aglomerată din faţa bisericii, au relatat poliţia şi grupuri bisericeşti.

Rănit de mai multe ori cu cuţitul, preotul Antonio Rodriguez de la biserica San Isidro a fost operat miercuri noaptea, iar starea sa este stabilă, a declarat televiziunii TVE primarul din Algeciras, Jose Antonio Laudaluce, adăugând că lama macetei a trecut foarte aproape de coloana vertebrală a preotului. Rodriguez "a pierdut mult sânge, targa era îmbibată de sânge, dar dacă totul merge bine va fi externat astăzi, la sfârşitul zilei", a mai spus edilul.

Se pare că au mai fost rănite încă trei victime, dar poliţia nu a confirmat.

Primăria din Algeciras a declarat o zi oficială de doliu. Joi la prânz, primarul urma să prezideze o adunare publică în faţa bisericii unde a fost ucis Valencia, după ce a cerut ministerului de interne măsuri sporite de securitate.

În oraş era aşteptat şi ministrul de interne Fernando Grande-Marlaska. El a declarat că percheziţia domiciliară va permite poliţiei să stabilească dacă atacurile au avut caracter terorist. "Nu au fost implicate alte persoane în cele întâmplate", a susţinut el.

Portul Algeciras din Andaluzia este principalul punct de intrare în Spania pentru marocani.

Cel mai grav atentat islamist de pe teritoriul spaniol a avut loc în 2004, când în urma detonării unor bombe în sistemul feroviar din Madrid au fost ucişi 192 de oameni şi răniţi peste 1800. Înalta Curte a stabilit că atacatorii aveau legături cu Al Qaeda şi cu Grupul Combatant Islamic din Maroc. În 2017, mai mulţi militanţi islamişti au intrat cu o furgonetă în mulţimea de pe Las Ramblas din Barcelona, omorând 16 oameni şi rănind aproape 200 în unul din cele mai populare situri turistice.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri