Ce efecte ar avea în România un seism ca cel din Turcia și Grecia? Explicațiile lui Mircea Radulian

Data publicării:
RADULIAN

Cutremure precum cel produs în noaptea de joi spre vineri în Marea Egee nu sunt neobișnuite, pentru că este o zonă  seismică activă, una dintre cele mai active din Europa și din zona mediteraneană, care poate genera și fenomenul de tsunami, a declarat la Digi24 Mircea Radulian, directorul științific al Institutului pentru Fizica Pământului.  

Cutremurul din noaptea de joi spre vineri a avut o magnitudine estimată la 6,7 de americani și la 6,3-6,4 de specialiștii europeni și s-a produs în Marea Egee, în apropiere de coaste, la o adâncime de numai 10 kilometri. Faptul că s-a produs în largul mării, și nu pe uscat nu are o importanță prea mare, din punctul de vedere al seismologului. „O diferență e că poate să genereze valuri tsunami, dar din punct de vedere al mișcării seismice nu este important. Ce este foarte important este distanța față de prima localitate. Indiferent dacă este sub mare sau sub uscat, această distanță - care în cazul de față, având un cutremur de suprafață, un cutremur de adâncime mică -  distanța este destul de mică față de primele localități din zonă, care au fost și afectate”, a explicat Mircea Radulian. 

Cu cât distanța este mai mică și adâncimea este mai mică, cu atât pentru localitățile aflate în zona din apropierea epicentrului daunele pot fi foarte mari, chiar dacă cutremurul nu este foarte mare. În cazul de față este și un cutremur destul de mare. La magnitudine 6-7 este cutremur puternic”, a subliniat cercetătorul.

În general, în orice zonă seismică, cu cât cutremurele sunt mai mari, cu atât frecvența lor este mai mică, a mai spus Radulian, precizând că în regiunea respectivă sunt, totuși, destul de frecvente cutremurele puternice.

De la ce magnitudine putem vorbi despre risc de tsunami? „Depinde de mai mulți factori, spune Mircea Radulian. În general, magnitudinea trebuie să fie peste 7, dar sunt situații în care se pot produce tsunami, însă mai mici ca amplitudine, chiar și la cutremure care sunt sub 7, cum a fost și cazul cutremurului de ieri”,  a arătat cercetătorul.

„Cazul României este puțin mai deosebit, pentru că noi avem cutremure mai adânci, dacă ne referim la zona Vrancea. Cutremurele care produc pagube trebuie să aibă o magnitudine peste 7. Deci un cutremur de 6-7, ca cel de pe coasta Turciei, n-ar fi atât de periculos din punct de vedere al pagubelor. Ar fi resimțit, bineînțeles, dar n-ar fi atât de periculos, n-ar produce pagube importante și nici pierderi de vieți omenești”, a spus Mircea Radulian la Digi24. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri