Amenințarea teroristă ar putea duce la sfârșitul Spațiului Schengen. Cererea Franţei şi Germaniei

Data actualizării: Data publicării:
EU Referendum - The Schengen Agreement
Foto: GettyImages

Franţa şi Germania au cerut într-o scrisoare comună transmisă Comisiei Europene să revizuiască Acordul Schengen pentru a ţine mai bine cont de ameninţarea teroristă, relatează AFP, citat de News.ro.

EU Referendum - The Schengen Agreement
Foto: Guliver / GettyImages

 

Persistenţa ameninţării teroriste şi eficienţa controalelor actuale la frontierele interne arată necesitatea de a lansa o revizuire a Codului Frontierelor Schengen (...), în caz de ameninţare gravă pentru ordinea publică sau pentru securitatea internă”, au scris miniştrii de Interne Thomas de Maiziere şi Bruno Le Roux.

Scrisoarea, redactată la Berlin şi datată 20 ianuarie, este adresată prim vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi colegilor săi însărcinaţi cu Migraţia şi Securitatea, Dimitris Avramopoulos , respectiv Julian King.

Cei doi miniştri, german şi francez, vor reintroducerea controalelor pentru „durate mai lungi de timp decât cele prevăzute în prezent” şi ca regulile privind controalele să fie mai flexibile.

Franţa a primit acceptul pentru reintroducerea controalelor la graniţă până la mijlocul lunii iulie, din cauza ameninţării teroriste persistente.

La rândul său, Berlinul şi-a anunţat deja intenţia de a justifica în viitor controalele la frontiere – reintroduse temporar în urma crizei migratorii – prin ameninţarea teroristă.

Potrivit regulilor actuale, durata maximă pentru aplicarea controalele, în urma unor ameninţări teroriste, este de doi ani.

De asemenea, cele două ţări cer Comisiei să meargă mai departe de proiectul actual al Executivului UE privind sistemul de intrare şi ieşire din UE şi să includă pe lista cu călători care sunt urmăriţi şi cetăţenii europeni. Obiectivul este „identificarea traseului şi filierelor de combatanţi străini” care pleacă să lupte în Irak şi în Siria.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri