Giorgia Meloni i-a spus președintelui italian că este pregătită să devină premier

Data actualizării: Data publicării:
Giorgia Meloni talks to the press at the Quirinale Presidential Palace after a meeting with Italian President Sergio Mattarella as part of a round of consultations with party leaders to try and form a new government, in Rome, Italy - 21 Oct 2022
Giorgia Meloni. Foto: Profimedia Images

Giorgia Meloni i-a spus vineri președintelui italian Sergio Mattarella că este pregătită să devină premier și că ar putea rapid forma un nou guvern, în ciuda efervescenței noii ei coaliții de dreapta, transmite Reuters.

Meloni, șefa partidului naționalist Frații Italiei, s-a întâlnit cu președintele italian alături de principalii săi aliați – Matteo Salvini, care conduce partidul Liga de extremă-dreapta și Silvio Berlusconi, fondatorul partidului conservator Forza Italia.

„Suntem pregătiți să formăm un guvern cât de curând posibil”, a declarat Meloni în fața reporterilor după întâlnirea neobișnuit de scurtă, care a durat doar 15 minute.

Mattarella este așteptat să o cheme înapoi în biroul său ulterior în cursul zilei de vineri pentru a-i cere formal să devină prim-ministru, noul cabinet urmând probabil să depună jurământul în weekend.

Blocul conservator a câștigat o majoritate parlamentară la alegerile generale de pe 25 septembrie, partidul lui Meloni obținând cele mai multe voturi, care au pus-o în blocstart pentru a deveni prima femeie premier din Italia.

Noua administrație se confruntă cu diverse provocări descurajante, inclusiv o posibilă recesiune în a treia cea mai mare economie din Zona Euro, facturi mari la energie și războiul din Ucraina.

Adunarea unei noi echipe guvernamentale s-a dovedit a fi o mișcare mult mai turbulentă decât era așteptat, fiind făcute paralele de comparație cu scandalul politic din Marea Britanie. Berlusconi i-a subminat în mod repetat autoritatea lui Meloni de când au câștigat alegerile.

Într-o notă pe care a lăsat-o în vederea publicului săptămâna trecută în parlament, Berlusconi, în vârstă de 86 de ani, a scris despre Meloni că este „arogantă...tiranică...ofensatoare”.

Fostul premier a lansat un nou scandal săptămâna aceasta atunci când le-a spus parlamentarilor săi că a dat vina pe Ucraina pentru războiul cu Rusia și a dezvăluit că a schimbat cadouri și „scrisori dulci” cu președintele rus Vladimir Putin.

Ca urmare Meloni a emis un comunicat în care spune că administrația ei va fi ferm pro-NATO și pro-europeană. „Orcine nu e de acord cu acest reper nu poate face parte din guvern”, a spus ea.

Mâna dreaptă a lui Berlusconi în cadrul Forza Italia, Antonio Tajani, este așteptat să fie noul ministru de externe. El a zburat joi la Bruxelles pentru a discuta cu aliații UE și i-a asigurat că partidul său condamnă invazia „inacceptabilă” a Rusiei în Ucraina.

Ministerul crucial al economiei este așteptat să-i revină lui Giancarlo Giorgetti, adjunctul din Liga și ministru al industriei în fostul cabinet unitar condus de fostul șef bancar Mario Draghi.

Meloni va ține primul ei discurs ca șef al Executivului în Parlament săptămâna viitoare și trebuie să obțină voturile de încredre de la ambele camere înainte de a primi formal puteri depline.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape...
Digi FM
Cât de grea este proba fizică de la recrutarea MApN. Ce trebuie să știi dacă ai tatuaje
Pro FM
Kelly Clarkson, adevărul despre transformarea ei: „Am luat medicamente ca să slăbesc, dar nu Ozempic!”...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
OFICIAL Cum pot primi pensionarii 1000 de lei în plus la pensie ? Exista o singură condiție
Digi FM
Colegii lui Mihai Onilă, revoltați după ce acesta a decis să plece din trupa AXXA: „Vom continua fără el, să...
Digi World
Boala despre care se cunosc „şocant” de puţine lucruri, potrivit experţilor
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Portalul dintre New York si Dublin a fost inchis din cauza “comportamentului neadecvat”