Încă un caz şocant de violenţă în şcoli în Franţa. Un băiat de 15 ani a murit după ce a fost atacat când a ieşit de la ore

Data actualizării: Data publicării:
elevi in fata unei scoli din franta
Elevi în fața școlii. Foto: X

Un băiat în vârstă de 15 ani a murit după ce a fost bătut crunt într-un oraş din apropiere de Paris, chiar când a ieşit de la ore, în cel mai recent incident de violenţă şcolară din Franţa, relatează The Guardian şi Le Figaro.

Atacul, care s-a petrecut de joi, vine într-un moment de tensiuni sporite în şcolile franceze. La începutul acestei săptămâni, o adolescentă a fost băgată temporar în comă după ce a fost bătută în faţa şcolii sale din Montpellier, în sudul ţării. În respectivul caz, trei presupuşi agresori au fost arestaţi sub suspiciunea de tentativă de omor asupra unui minor, unul dintre ei fiind o fată din aceeaşi şcoală, relatează sursele citate de News.ro.

Acum, în cel mai recent incident, care a avut loc în oraşul Viry-Châtillon, la aproximativ 20 km sud de Paris, adolescentul a fost atacat de mai multe persoane cu cagule în timp ce ieşea de la o lecţie de muzică, joi după-amiază. Parchetul a anunţat vineri după-amiază moartea băiatului şi a declarat că a fost deschisă o anchetă pentru crimă şi agresiune în grup în faţa unei şcoli.

Elevul atacat joi după-amiază a intrat în stop cardiorespirator, a declarat o sursă din cadrul poliţiei. El a fost transportat la spitalul Necker din Paris.

Procurorul Grégoire Dulin a precizat într-un comunicat că atacul asupra adolescentului a avut loc joi, între orele 16.00 şi 16.30. El a precizat că tânărul de 15 ani a fost „atacat violent de mai mulţi indivizi” şi „a fost descoperit grav rănit, de un trecător, pe un drum din apropierea şcolii sale”. Băiatul a fost dus la spital şi a fost operat de urgenţă joi seara, dar a murit vineri după-amiază. Va fi efectuată o autopsie pentru a determina natura loviturilor aplicate adolescentului şi cauza exactă a morţii sale, a precizat procurorul.

Agresorii „au încercat să îl masacreze”, a declarat în lacrimi Jean-Marie Vilain, primarul din Viry-Châtillon, care s-a declarat copleşit de această tragedie şi a spus că se gândeşte prin ce trec mama şi sora copilului. „Această violenţă extremă devine obişnuită”, a adăugat el. Un ajutor psihologic va fi oferit elevilor şi profesorilor din şcoală, a adăugat primarul.

Şcoala se află într-un cartier muncitoresc din Viry-Châtillon, un oraş în care locuiesc aproximativ 30.000 de persoane. Până vineri seară nu se făcuseră arestări.

Ce se știe până acum

Potrivit unei surse din cadrul poliţiei, citată de Le Figaro,  băiatul, care se numea Shamseddine, a fost bătut timp de mai multe minute de trei tineri cu cagule, cu pumnii şi picioarele, înainte de a fi lăsat să moară pe aleea din Viry-Châtillon. Potrivit aceleiaşi surse, "craniul său zdrobit" îi dădea puţine şanse de supravieţuire. De asemenea, corpul victimei prezenta "mai multe hematoame şi echimoze".

A fost tânărul victima unei reglări de conturi? A fost o încăierare din răzbunare? Deocamdată, „este încă prea devreme pentru a ne pronunţa”, a declarat sursa din cadrul poliţiei, care a precizat că indivizii, care sunt încă căutaţi de anchetatori, ar fi cam de aceeaşi vârstă cu victima.

În trecut, cartierul a mai fost martor la încăierări între bande rivale, dar în ultima vreme nu mai fusese semnalată nicio reaprindere a violenţelor.

O a doua sursă din cadrul poliţiei a declarat pentru Le Figaro că, potrivit primelor informaţii culese de anchetatori, ar putea fi vorba de "o poveste legată de o fată". Tânărul nu era cunoscut de poliţie şi nici nu era identificat ca făcând parte din vreo bandă anume din cartier, a adăugat sursa.

„Shamseddine era o persoană sociabilă, cu mulţi prieteni şi fără probleme. Îl cunoşteam de când eram copii”, au declarat vineri două adolescente foarte emoţionate la ieşirea din liceul Sablons, unde a fost înfiinţată o unitate psihologică.

Camerele de supraveghere cercetate acum de anchetatori ar trebui să le permită acestora să înţeleagă cum s-au desfăşurat evenimentele.

Pe de altă parte, zeci de mesaje de ameninţare cu atacuri au fost trimise în ultimele zile în şcoli din Franţa.

„Avem o formă de violenţă dezinhibată în rândul adolescenţilor noştri, din ce în ce mai tineri. Şcolile trebuie să fie protejate de acest lucru. Şcoala trebuie să rămână un sanctuar pentru copiii noştri, pentru familiile lor, pentru profesorii noştri”, a declarat preşedintele francez, Emmanuel Macron, care a vizitat vineri dimineaţă o şcoală primară din Paris.  „Vom fi intransigenţi în privinţa tuturor formelor de violenţă", a promis şeful statului.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri