Iohannis, despre luarea deciziilor în UE: Unele măsuri pot fi luate prin vot cu majoritate calificată fără modificarea tratatelor UE

Data publicării:
Klaus Iohannis, discurs în Parlamentul European
Klaus Iohannis, discurs în Parlamentul European. Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Uniunea Europeană trebuie să-şi eficientizeze capacitatea de luare a deciziilor, a declarat miercuri preşedintele Klaus Iohannis într-un discurs în plenul Parlamentului European, spunând că unele măsuri pot fi adoptate prin vot cu majoritate calificată fără modificarea tratatelor europene.

„Uniunea dispune de instrumente juridice și instituționale pentru a-și atinge obiectivele, iar răspunsul la pandemie și la criza care a urmat este edificator în acest sens. Dar este la fel de evident că trebuie să eficientizăm capacitatea noastră de luare a deciziilor.

Trebuie să analizăm îndeaproape ce măsuri pot fi luate într-un context în care unii consideră că o eficiență reală a mecanismelor de luare a deciziilor este imposibilă fără redeschiderea Tratatelor, în timp ce alții exclud în mod radical această posibilitate.

Nu există nicio îndoială că măsuri precum cele discutate în legătură cu Votul cu Majoritate Calificată în domenii specifice ale politicii externe și de securitate pot fi luate fără redeschiderea Tratatelor.

Fără a exclude modificarea Tratatelor la un moment dat, trebuie să folosim toate posibilitățile disponibile în cadrul Tratatelor pentru un proces de luare a deciziilor mai ușor și mai rapid. România este pe deplin angajată în acest exercițiu”, a declarat președintele Klaus Iohannis la Strasbourg, în plenul Parlamentului European.

Citește și: Iohannis, despre o funcție la vârful UE: Ar fi inadmisibil ca nicio poziție să nu fie ocupată de o persoană din est. În 2019 s-a greșit

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri