Macron acuză Rusia că încearcă să submineze Jocurile Olimpice. El spune că există planuri alternative pentru ceremonia de deschidere

Data actualizării: Data publicării:
macron isi face selfie cu sportivi francezi
Emanuel Macron se pozează alături de sportivi francezi. Foto: X

Rusia desfăşoară o campanie de dezinformare pentru a submina Jocurile Olimpice de la Paris din această vară, a declarat joi preşedintele francez Emmanuel Macron la inaugurarea unui nou centru olimpic de înot, relatează BBC şi Reuters.

Jurnaliştii l-au întrebat dacă el crede că Rusia vizează în mod specific perturbarea Jocurilor Olimpice. „Fără îndoială”, a răspuns Macron, „inclusiv în domeniul informaţiilor. În fiecare zi (Rusia) publică articole în care spune că nu suntem în măsură să facem cutare sau cutare, astfel că (Jocurile) ar fi în pericol”, a declarat liderul de la Elysee.

Comentariile lui Macron, făcute în cadrul unui eveniment organizat la Paris pentru inaugurarea noului centru pentru sporturi acvatice al Jocurilor Olimpice, reprezintă cea mai explicită recunoaştere de până acum a ameninţărilor străine la adresa securităţii sau a bunei desfăşurări a competiţiei.

Jocurile Olimpice vor avea loc într-un context global complex, în care războiul Rusiei în Ucraina şi conflictul dintre Israel şi Hamas în Gaza complică eforturile de protejare a evenimentului sportiv de amploare.

Macron a adoptat în ultimele luni o poziţie mai dură împotriva Rusiei, insistând asupra ideii că Moscova trebuie învinsă în Ucraina, şi nu a exclus ca trupele occidentale să meargă într-o zi în Ucraina, deşi a precizat că Franţa nu intenţionează să instige la ostilităţi împotriva Rusiei.

Rusia atacă Franţa propagandistic

Guvernul său a adoptat, de asemenea, o linie mai dură împotriva presupuselor eforturi de dezinformare ale Rusiei în Europa. La începutul acestei săptămâni, ministrul său de externe, Stephane Sejourne, a declarat că Franţa va propune sancţiuni la nivelul întregii UE împotriva celor care se află în spatele răspândirii dezinformării, în contextul în care Parisul consideră că Rusia depune tot mai multe eforturi pentru a destabiliza blocul comunitar.

Guvernul francez afirmă că Rusia a intensificat recent atacurile de propagandă împotriva Franţei, folosind conturi false pe reţelele sociale pentru a răspândi zvonuri şi dezinformare.

Franţa crede, de asemenea, că serviciile secrete ruseşti sunt în spatele inscripţionării unor Stele ale lui David, simbolul israelian, pe ziduri din Paris după atacurile Hamas din 7 octombrie, în ceea ce a fost interpretat ca o încercare de a stârni diviziuni intercomunitare în Franţa.

O reţea de site-uri create de ruşi, denumită Portal Kombat, este acuzată de răspândirea unor poveşti inventate, cum ar fi afirmaţiile potrivit cărora mercenari francezi servesc deja în Ucraina sau că Macron şi-a anulat o călătorie la Kiev de teama unei tentative de asasinat.

Convorbire telefonică rară

După atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova, miniştrii francez şi rus ai apărării au discutat la telefon miercuri, fapt rar. Potrivit lui Macron, acest lucru s-a datorat faptului că Franţa deţine informaţii care i-ar putea ajuta pe ruşi să ştie mai multe despre presupuşii atacatori, care erau afiliaţi secţiunii afgane a grupării Stat Islamic.

În relatarea sa despre conversaţia lor, ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, a declarat că i-a spus omologului său rus, Serghei Şoigu, că Franţa este îngrijorată de afirmaţiile Moscovei potrivit cărora Kievul s-ar afla în spatele atacului de la Crocus City Hall - afirmaţii pentru care Franţa a spus că nu există dovezi.

Dar în propria relatare despre convorbirea telefonică, Ministerul rus al Apărării îl citează pe Şoigu, care ar fi spus: „Regimul de la Kiev nu face nimic fără aprobarea celor care îl supraveghează în Occident. Sperăm că în cazul (atacului de la Crocus) serviciile secrete franceze nu sunt implicate”.

Întrebat joi despre comentariile lui Şoigu, Emmanuel Macron a spus că acestea au fost „bizare şi ameninţătoare”, dar „ridicole”.

Planuri alternative

Preşedintele francez a confirmat, pe de altă parte, pentru prima dată, că există planuri alternative pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din iulie, în cazul în care ameninţarea teroristă se înrăutăţeşte.

În prezent, ceremonia din 26 iulie ar trebui să aibă loc pe ambarcaţiuni, pe fluviul Sena, cu peste 300.000 de oameni care să urmărească desfăşurarea evenimentului de pe chei. Experţii au avertizat însă că acest scenariu este foarte vulnerabil la atacuri teroriste.

„Vom fi pregătiţi”, a declarat Macron, potrivit Reuters, citată de News.ro. „Pregătim mai multe scenarii. Dacă ameninţarea va evolua, dacă vom considera că circumstanţele o fac necesară, avem scenarii de rezervă”, a dat el asigurări.

De asemenea, Macron şi-a exprimat sprijinul pentru populara cântăreaţă franceză Aya Nakamura, originară din Mali, al cărei nume a fost menţionat ca posibilă interpretă la ceremonia de deschidere. Criticii din mediile de extremă dreapta ale politicii franceze spun însă că ea nu ar fi un bun ambasador, deoarece limbajul cântecelor sale este adesea crud şi greu de înţeles. „Ea vorbeşte unui număr mare de concetăţeni de-ai noştri şi cred că are tot dreptul să fie prezentă la ceremoniile de deschidere sau de închidere a Jocurilor”, a declarat joi preşedintele.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri