Parlamentul catalan, dizolvat în mod oficial

Data publicării:
Catalan Parliament Votes To Start The Independence Process
Foto: Guliver/GettyImages

Parlamentul catalan a fost dizolvat în mod oficial luni, iar preşedinta instituţiei Carme Forcadell va conduce o comisie parlamentară de tranziţie până la alegerile regionale de la 21 decembrie, relatează The Associated Press, citată de News.ro.

Catalan Parliament Votes To Start The Independence Process
Foto: Guliver/GettyImages

Carme Forcadell a anulat o reuniune a conducerii Parlamentului programată de mai de mult în ziua de marţi, a declarat luni pentru AP, sub protecţia aninimatului, o purtătoare de cuvânt a Legislativului.

Preşedintele Guvernului spaniol Mariano Rajoy a dispus vineri dizolvarea Parlamentului Cataloniei, în cadrul unor măsuri vizând ieşirea Spaniei din criza politică.

Parlamentari regionali au adoptat vineri o declaraţie de independenţă printr-un vot boicotat de opoziţie.

Procuratura Generală spaniolă a depus plângere cu privire la „rebeliune”, „răzvrătire” şi deturnare de fonduri împotriva conducerii Legislativului regional, inclusiv a lui Forcadell, care era deja anchetată cu privire la „nesupunere”, după ce a permis să se organizeze dezbateri şi voturi în cadrul eforturilor de secesiune.

Preşedintele destituit al Guvernului catalan Carles Puigdemont a părăsit Spania către Bruxelles, porivit unor oficiali guvernamentali spanioli, scrie The Independent. El s-ar afla într-un „loc discret şi sigur”, potrivit Politico.

Secretarul de stat belgian însărcinat cu Azilul şi Imigraţia, Theo Francken, a anunţat în weekend că liderul separatist catalan și alți foști membri ai executivului, pot cere azil în Belgia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri