Parlamentul danez a adoptat o lege care interzice arderea Coranului

Data publicării:
Muslim protesters stage demonstration outside London embassy of Sweden after danish origin right wing man burns Quran outside Turkish embassy in Sweden
Arderea Coranului a stârnit protestele musulmanilor în mai multe capitale europene. Foto: Profimedia

Parlamentul danez a adoptat joi o lege care incriminează „tratamentele nepotrivite” împotriva unor texte cu semnificaţie religioasă importantă, interzicând de facto incendierea Coranului. Măsura vine după ce acțiuni repetate de profanare a cărţii sfinte a islamului au provocat tensiuni în mai multe ţări musulmane în timpul verii.

La finalul unei dezbateri de aproape patru ore, textul a fost aprobat în a treia lectură cu votul a 94 din cei 179 de deputaţi, scrie Agerpres, preluând AFP și Reuters.

De acum încolo vor fi interzise incendierea, murdărirea ori lovirea cu piciorul în public a textelor religioase sau în scopul de a difuza pe scară largă imagini cu aceste profanări. Vor fi interzise, de asemenea, ruperea, tăierea sau aplicarea de lovituri cu cuţitul.

Oricine va încălca legea riscă amendă sau o pedeapsă de doi ani de închisoare.

„Istoria ne va judeca aspru”

„Istoria ne va judeca aspru pentru aceasta, şi pe bună dreptate. Totul se reduce la dacă o restricţie asupra libertăţii de expresie este stabilită de noi sau dacă este dictată din afară”, a declarat Inger Stojberg, lidera partidului anti-imigraţie Democraţii Danezi, care s-a opus interdicţiei.

Guvernul centrist de coaliţie a argumentat că noile reguli vor avea doar un impact marginal asupra libertăţii de expresie şi că rămâne legală criticarea religiei în alte moduri.

Cum argumentează guvernul

Potrivit guvernului danez - care nu a avut niciun reprezentant la dezbaterea parlamentară -, este vorba în primul rând de a proteja interesele şi securitatea naţionale.

Suedia, la rândul său, examinează căi prin care să limiteze profanările Coranului, dar merge pe o cale diferită de ţara vecină. Potrivit ministrului justiţiei, guvernul analizează dacă este nevoie de modificarea legii pentru a permite poliţiei să respingă cererile de organizare a unor proteste care ar include arderea Coranului.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri