Liderii partidelor extremiste s-au întâlnit în Italia. Unii au cerut reluarea legăturilor cu Rusia. La reuniune a participat și Simion

Data actualizării: Data publicării:
lideri ai partidelor de extrema dreapta la o reuniune in italia
Lideri ai partidelor de extremă-dreapta, la reuniunea de la Florența, Italia. Foto: Profimedia

Partidele europene de extremă dreaptă s-au întâlnit duminică în Italia, la Florența, și au promis la unison că vor remodela Uniunea Europeană după alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor, înăsprind abordarea blocului asupra imigrației și atenuând politicile climatice pentru a proteja locurile de muncă și industria, relatează Reuters.

Partide din aproximativ 12 țări s-au adunat la Florența, impulsionate de alegerile generale de luna trecută din Țările de Jos, când a fost consemnată victoria surprinzătoare a Partidului pentru Libertate (PVV), anti-imigrație, al lui Geert Wilders.

„Obiectivul nostru este ca noi să devenim cel puțin al treilea grup ca mărime din Parlamentul European, după centru-dreapta și socialiști”, a declarat vicepremierul italian Matteo Salvini, care a găzduit evenimentul.

Grupul de extremă-dreapta Identitate și Democrație (ID) este acum al șaselea ca mărime în adunarea UE, în urma grupurilor liberale, verzi și conservatoare, însă datele sondajelor actuale îl plasează pe a patra poziția.

Salvini nu a reușit să o atragă în această alianță pe Giorgia Meloni și partidul ei.

Adresându-se printr-un mesaj video celor prezenți la Florența, Wilders a spus că speră ca succesul său - „un cutremur politic în Țările de Jos și Europa” -, să fie „începutul unui val de victorii în alegerile naționale” pentru aliații europeni cu aceleași vederi politice.

Wilders l-a salutat pe Salvini, liderul partidului Ligii, pe care îl consideră o sursă de inspirație și „prietenul său italian numărul unu”.

Salvini a criticat decizia UE de a interzice mașinile noi care emit CO2 începând din 2035 și a fost susținut de co-liderul Alternative for Germany (AfD) Tino Chrupalla, care a cerut „încheierea războiului împotriva mașinilor”.

Jordan Bardella, președintele partidului Mitingul Național al lui Marine Le Pen, a atras aplauze vorbind în italiană și spunând că Europa nu poate deveni un „cămin de 5 stele pentru Africa”, și leagă imigrația în masă de violență și criminalitate.

A fost însă mai puțină unitate în alte probleme.

Wilders a condamnat cheltuielile publice excesive, în timp ce Salvini a criticat regulile de disciplină bugetară din zona euro, iar extrema-dreaptă germană și austriacă au avut o opinie separată de restul, cu privire la conflictele Rusia-Ucraina și Israel-Hamas.

„Ucraina nu poate câștiga acest război, ar trebui să-l oprească”, a spus Chrupalla, dând vina pe sancțiunile UE asupra Rusiei pentru recesiunea economiei germane și cerând reluarea importurilor de gaze rusești prin conducta Nord Stream.

„În opinia noastră, sprijinul pe care îl acordăm în războiul din Ucraina este greșit și este la fel de greșit să sprijinim războiul Israelului împotriva (palestinenilor)”, a spus Harald Vilimsky de la Partidul Austriac pentru Libertate (FPOe).

Salvini, cândva un admirator ferm al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat reporterilor că partidul său a „sprijinit în mod clar fiecare măsură de ajutor pentru apărarea Ucrainei, cu fapte, voturi și bani”.

George Simion, prezent la Florența

Preşedintele AUR George Simion a participat duminică la întrunirea de la Florența și a susţinut un discurs în italiană în faţa a peste 2.000 de europeni adunaţi la evenimentul organizat de Grupul Identitate şi Democraţie cu tema „Free Europe! Jobs, security and common sense”.

La eveniment au participat lideri importanţi ai partidelor extremiste din Uniunea Europeană.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri