Povestea ușii secrete descoperite după 360 de ani în Parlamentul britanic. Unde ducea și pentru ce era folosită

Data actualizării: Data publicării:
usa secreta captura bbc

O cameră secretă pe care o foloseau prim-miniștrii și oamenii politici de rang înalt a fost descoperită recent la Palatul Westminster din Marea Britanie, relatează BBC.

Istoricii care lucrau la renovarea Camerei Comunelor din Parlament au găsit o ușă ce ducea la o cameră secretă. Ușa a fost construită în 1660 pentru încoronarea Regelui Charles al II-lea. Aceasta permitea accesul oaspeților veniți pentru festivitatea de învestire din clădirea învecinată.

Încăperea a fost folosită de generații întregi de prim-miniștri și de politicieni de renume. A fost însă blocată și apoi acoperită cu totul de pereții groși ai clădirii.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

A fost redescoperită în 1950, în timpul reparațiilor făcute după bombardamentele din cel de-al Doilea Război Mondial, dar și atunci a fost resigilată și uitată până acum. „Ar fi o subestimare să spunem că suntem surprinși. Chiar am crezut că a fost cu totul acoperită după război”, declară istoricul Parlamentului, Mark Collins.

O placă de alamă din 1895 marchează locul unde era ușa, dar nu se știa nimic despre ea.

Am fost copleșită. Asta ne arată că Palatul Westminster mai are nenumărate secrete pe care trebuie să le explorăm”, spune consultantul istoric al echipei de arhitecți și patrimoniu a Parlamentului, dr. Liz Hallam Smith.

Echipa lui Smith a găsit scrieri în stil neogotic ce datează din perioada reconstrucției Parlamentului, după incendiul din 1834. „Acești zidari au fost angajați să refacă aceste locuri … Adevărații Democrați, 11 august 1851”, scrie pe zid.

Adevărații Democrați” militau ca fiecare bărbat de peste 21 de ani să poată vota și ca în Parlament să poată fi aleși și cei care nu dețineau proprietăți.

Testele pe care cercetătorii le-au realizat la fața locului au determinat perioada în care a fost construită această cameră. Lemnul folosit pentru construcția tavanului provenea din copaci care au tăiați în 1659, iar ușa de acces a fost construită în 1660. Toate acestea au fost pregătite pentru învestirea Regelui Charles al II-lea.

Surpriza cea mai mare pentru echipa care a descoperit pasajul secret este că au putut aprinde lumina. Un întrerupător, instalat probabil în 1950, a aprins un bec Osram pe care era inscripționat „Proprietatea Guvernului”. Echipa este curioasă să afle istoria acestui bec resistent.

Pasajul secret va deveni o zonă turistică după finalizarea restaurării. „Dorim să împărtășim cu turiștii noștri povestea acestui loc și să transmitem informația din generație în generație pentru a nu fi uitată”, spune istoricul Mark Collins.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Jennifer Lopez si Ben Affleck sunt la un pas de divort. Un apropiat al cuplului Bennifer a rupt tacerea: “S-a...