Proteste la Budapesta. Oamenii apără libertatea presei, după ce și ultima publicație independentă a intrat sub controlul guvernului

Data actualizării: Data publicării:
Manifestație în favoarea libertății presei, la Budapesta
Manifestație în favoarea libertății presei, la Budapesta Foto: index.hu

Două treimi din redacția a ceea ce reprezintă ultima publicație independentă relevantă din Ungaria și-au dat demisia ca formă de protest pentru concedierea redactorului-șef. Index.hu, cea mai mare organizație media critică la adresa guvernului ungar, pare fi a sub asediu din partea puterii.

Redactorul-șef al site-ului, Szabolcs Dull, a fost îndepărtat din funcție la începutul acestei săptămâni. El a acuzat că independenţa instituției media este în pericol. Publicația este deținută printr-o organizație care a ajuns la începutul acestui an sub controlul unui om de afaceri cu simpatii pentru premierul Viktor Orban.

În urmă cu aproximativ o lună, Index.hu şi-a setat aşa-numitul „barometru de independenţă” la „ameninţat”, pentru a semnala încercări din exterior de a influenţa conţinutul editorial.

După discuții eșuate cu managementul, în care au cerut repunerea în funcție a redactorului-șef demis, 70 de jurnaliști au decis să renunțe, adică aproape toată echipa.  

„Ne-am săturat!” au strigat oamenii la ușa premierului Viktor Orban

În urma acestor evenimente, mii de persoane au protestat vineri seara la Budapesta față de îngrădirea libertăţii presei din Ungaria, la chemarea partidului liberal de opoziţie Momentum, informează dpa, preluată de Agerpres.

Participanţii la miting au pornit de la clădirea în care se află sediul redacţiei site-ului de ştiri index.hu şi s-au îndreptat spre reşedinţa oficială a prim-ministrului Viktor Orban din Castelul Buda scandând „Democraţie!” şi „Ne-am săturat!”.

Viitorul celui mai popular site de ştiri din Ungaria este acum incert.

De mai mulţi ani, Index.hu era deţinut, mai mult sau mai puţin direct, de oameni de afaceri care îl susţin pe premierul Ungariei, Viktor Orban. O fundaţie creată de proprietari şi redacţie a garantat teoretic independenţa site-ului şi autonomia redacţiei, dar în tot acest timp aranjamentul atârna de un fir de păr, întrucât tot proprietarii aveau ultimul cuvânt. Recent, aceştia au făcut propuneri de externalizare a conţinutului site-ului de ştiri, într-o aparentă încercare de a îmblânzi caracterul incisiv al articolelor politice publicate. Dull şi redactorii s-au opus ferm acestei schimbări.

Cu excepţia Index.hu, în Ungaria aproape că nu mai există mijloace de informare care să nu fie controlate de premierul Orban şi anturajul său.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri