Suedia respinge participarea Rusiei la investigarea avariilor de la gazoductele Nord Stream. Anchetă iniţiată şi în Germania

Data actualizării: Data publicării:
Drapelul Suediei
Foto: Profimedia

Suedia a respins luni cererea Rusiei de a participa la investigarea presupusului sabotaj asupra gazoductelor Nord Stream 1 şi 2, sugerând Moscovei să desfăşoare propria sa investigaţie, transmite AFP.

Scurgerile enorme de gaze din cele două gazoducte care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost provocate, conform datelor preliminare, de explozii subacvatice care au vizat aceste conducte pe 26 septembrie.

Exploziile au fost localizate în zonele economice exclusive ale Suediei şi Danermarcei, dar în apele internaţionale, aşadar fiecare naţiune este liberă să-şi desfăşoare propria investigaţie, a motivat premierul interimar suedez Magdalena Andersson refuzul de a accepta participarea Rusiei în anchetă.

Suedia a interzis săptămâna trecută accesul într-un perimetru pe care l-a rezervat anchetei sale. Dar „acum am ridicat această blocadă şi este posibil ca alte nave să intre în zonă”, a mai spus şefa guvernului suedez, adăugând că, din informaţiile sale, Rusia încă nu a inspectat zona scurgerilor, situată în largul insulei daneze Bornholm.

Danemarca a respins la rândul ei participarea Rusiei la investigaţie. „N-avem deloc de gând să vorbim cu Rusia. Vrem să vedem lucrurile în amănunt, şi o facem cu aliaţii noştri”, a declarat ministrul danez de externe Jeppe Kofod.

Rusia, care acuză implicarea SUA în sabotajul asupra celor două gazoducte, ceea ce Washingtonul neagă, consideră că decizia Danemarcei afectează „credibilitatea” acesteia, conform unui mesaj transmis de ambasada rusă la Copenhaga.

Germania, Danemarca şi Suedia au anunţat deja la începutul lunii octombrie că intenţionează să stabilească un grup comun de anchetă.

La rândul său, Parchetul federal german a anunţat luni că a decis să deschidă o investigaţie, complementară celor aflate în desfăşurarea în Suedia şi Danemarca. Anchetatorii germani suspectează „o explozie provocată intenţionat şi un sabotaj”, mai afirmă Parchetul din Karlsruhe, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Conducta Nord Stream 2 nu a funcţionat niciodată, întrucât sancţiunile impuse Rusiei după agresiunea contra Ucrainei au împiedicat darea ei în exploatare, iar livrările de gaze ruseşti către Europa prin conducta Nord Stream 1 au fost suspendate de Moscova luna aceasta sub pretextul unor probleme tehnice.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri