Țările din UE, consultate în privința statului de drept din Polonia

Data publicării:
200 Years Of The Kingdom Of The Netherlands In Maastricht
Foto: Gulliver/GettyImages

Comisia Europeană va încerca să afle opiniile celorlalte țări membre ale Uniunii Europene cu privire la eventuale noi măsuri contra Poloniei în disputa de peste un an cu Varșovia referitoare la statul de drept, au declarat miercuri oficiali din executivul comunitar, transmite Agerpres.

200 Years Of The Kingdom Of The Netherlands In Maastricht
Foto: Gulliver/GettyImages

Comisia a acuzat guvernul polonez de subminarea mecanismului controlului democratic între puterile statului, în special pentru reformele sale controversate privind Tribunalul Constituțional.

Partidul aflat la guvernare la Varșovia, Lege și Justiție (PiS), a refuzat să dea curs recomandărilor executivului UE și susține că acesta își depășește atribuțiile atunci când îi transmite cum să se comporte unui guvern ales democratic, cu o largă majoritate parlamentară.

În ședința de miercuri a Colegiului comisarilor europeni, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans (foto), a declarat că dorește să afle și opinia celorlalte state din UE în legătură cu cazul Poloniei.

„Ideea este de a evalua opiniile și sprijinul guvernelor din Uniunea Europeană” pentru a avansa, a declarat un oficial al UE apropiat acestui dosar.

Fostul ministru de externe olandez dorește ca această chestiune să fie dezbătută într-o reuniune a miniștrilor afacerilor europene din UE și în acest sens îi va solicita Maltei, care asigură președinția semestrială a Consiliului UE, să o includă pe agendă. Viitoarea reuniune a Consiliului Afaceri Generale al UE va avea loc pe 7 martie.

Conform surselor comunitare citate de Reuters, Frans Timmermans nu a sugerat trecerea la următoarea etapă a procedurii oficiale de monitorizare a Poloniei, care s-ar putea încheia prin pierderea dreptului de vot al acestei țări în cadrul UE.

O astfel de măsură ar avea nevoie de unanimitate în rândul celor 28 de state membre, dar premierul ungar Viktor Orban, el însuși acuzat de UE de subminarea practicilor democratice, a anunțat deja că se va opune oricărei încercări de pedepsire a Poloniei.

Șeful diplomației poloneze, Witold Waszczykowski, a declarat marți că țara sa consideră încheiată disputa cu Comisia Europeană privind statul de drept, la o zi după ce Varșovia trimisese o scrisoare Bruxellesului în care își apără reforma sistemului judiciar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri