Turcia, partener important al NATO

Data publicării:
Militar turc aramata Turcia - Guliver GettyImages

Cu 76 de milioane de locuitori, majoritatea musulmani, Turcia are a doua armată ca mărime din NATO, după cea a Statelor Unite, cu peste 400.000 de militari activi, 3.778 de tancuri, aproape 700 de tunuri, 223 de avioane şi 59 de elicoptere de luptă, 24 de nave de război şi 13 submarine.

La toate acestea se adaugă un buget anul pentru apărare de 18 miliarde de dolari. Turcia este membră a NATO din 1952 şi aderarea sa a fost una de importanţă strategică, dat fiind faptul că oferea o deschidere importantă la Marea Neagră, controlul asupra strâmtorilor Bosfor şi Dardanele, dar şi vecinătatea directă cu Uniunea Sovietică, principalul inamic al Alianţei Nord Atlantice în timpul Războiului Rece.

În Turcia sunt amplasate două baze importante ale NATO, la Izmir şi la Incirlik.

Importanţa Turciei în cadrul Alianţei a rămas actuală şi după destrămarea URSS. Turcia a fost membru al coaliţiei internaţionale din 1991 în războiul cu regimul Saddam Hussein.

Totuşi, în 2003, când Statele Unite au mobilizat din nou coaliţia internaţională contra lui Saddam Hussein, Turcia şi-a anunţat neutralitatea şi nu a permis folosirea bazei de la Incirlik în atacurile aeriene.

În schimb, în 2008 turcii au intervenit pe cont propriu în nordul Irakului, pentru a anihila mai multe grupuri de rezistenţă ale kurzilor, pe motiv că reprezentau o ameninţare pentru securitatea naţională.

Iar după 2011, conflictul intern din Siria a determinat guvernul de la Ankara să ceară sprijinul Alianţei pentru protejarea graniţei comune, lungă de 900 de kilometri. NATO a decis trimiterea de rachete Scud în Turcia, pentru a proteja această ţară de eventuale atacuri.

Mai nou, preşedintele Recep Erodgan a evocat de mai multe ori necesitatea unei intervenţii internaţionale la sol, pentru a contracara ofensiva fulminantă a grupării jihadiste Statul Islamic.

„Nu e realist să aşteptăm ca Turcia să înceapă o operaţiune terestră pe cont propriu. Negociem”, afirmă Mevlut Cavuşoglu, ministrul turc de Externe.

Apărarea Turciei:

Militari activi - 410.500

Număr de tancuri - 3.778

Avioane de luptă - 223

Nave de luptă - 24

Submarine - 13

Bugetul Apărării - 18 miliarde de dolari

Citiți și:
Preşedintele Turciei, primit la Cotroceni
Recep Erdogan - un primar, un premier și un președinte controversat

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri