Un parlamentar regional al partidului de extremă dreapta AfD din Germania a fost arestat pentru utilizarea de simboluri naziste

Data publicării:
Daniel Halemba la birou, cu microfon in fata
Daniel Halemba (22 ani) a fost ales parlamentar regional în Bavaria. Foto: Profimedia

Un parlamentar al partidului german de extremă dreapta Alternativă pentru Germania (AfD) a fost arestat luni sub acuzaţii care includ afişarea de simboluri totalitare interzise, după ce vecinii săi s-au plâns că au auzit adesea folosit salutul nazist „Sieg Heil”.

Proaspăt alesul parlamentar Daniel Halemba, 22 de ani, urma să-şi preia mandatul în parlamentul regional din Bavaria chiar azi, scrie Agerpres, preluând Reuters. El este membru al frăţiei studenţeşti Teutonia Prague, al cărei sediu a fost vizat în septembrie de un un raid al poliţiei.

În timpul raidului, au anunţat oficiali, au fost găsite simboluri interzise - Constituţia germană interzice afişarea de simboluri ale regimurilor totalitare, precum zvastica -, iar vecinii s-au plâns că au auzit salutul nazist „Sieg Heil” din interior.

Un purtător de cuvânt al procurorului a spus că Halemba va compărea în faţa instanţei luni seară sau marţi. Acuzaţiile împotriva lui o includ şi pe aceea de incitare la abuz rasist.

AfD câștigă teren

Un discurs naţionalist dominat tot mai mult de discuţia asupra migraţiei a ajutat AfD să înregistreze o serie de victorii electorale departe de fiefurile sale tradiţionale din estul post-industrial al Germaniei, cu alegători ce nu par tulburaţi de deriva spre dreapta.

Partidul, al doilea în sondaje în câteva landuri estice, a înregistrat rezultate record în landurile vestice Bavaria şi Hessa, pe 8 octombrie.

Partidul şi aripa sa de tineret se află sub observaţie în câteva landuri, în condiţiile în care lideri importanţi ai acestuia, precum candidatul său de frunte pentru Parlamentul European, Maximilian Krah, a comparat migraţia cu colonialismul şi a declarat că „acapararea de pământuri de către orientali” a dus la „abuzarea sexuală a fetelor europene”.

„Vor să mă aresteze”

Halemba, care s-a raliat frăţiei când era student la drept în Wuerzburg, l-a numit pe Bjoern Hoecke, liderul aripii de extremă dreapta a AfD, modelul său politic.

„Ei vor să mă aresteze, un membru ales al unui parlament de land, cu trei zile înainte să-mi preiau mandatul, folosind un mandat de arestare total în afara legii”, a spus Halemba într-o înregistrare video postată pe canalul de Telegram al avocatului său.

Frăţiile germane, multe dintre care datează încă de la prima reunificare a ţării în secolul al XIX-lea, sunt notorii pentru filosofia lor conservatoare, adesea naţionalistă.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri