Ungaria a adoptat o lege controversată în domeniul educației. 5.000 de profesori anunță că părăsesc posturile și acuză o „răzbunare”

Data actualizării: Data publicării:
viktor orban vorbeste
Profesorii acuză o „răzbunare” a guvernului lui Viktor Orban în urma lunilor de proteste a cadrelor didactice. Foto: GettyImages

Parlamentul Ungariei a adoptat marţi o reformă controversată a educaţiei, profesorii denunţând o „răzbunare” a guvernului lui Viktor Orban după luni de proteste faţă de condiţii mai bune, relatează AFP.

Acest text, votat de o largă majoritate a deputaţilor, modifică statutul profesorilor, creşte volumul de muncă al acestora şi prelungeşte anul şcolar, introducând în acelaşi timp criterii mai stricte pentru evaluarea performanţei.

Cabinetul premierului naţionalist, care de-a lungul anilor a redus ajutorul pentru sectorul educaţiei şi a desfiinţat ministerul dedicat, spune că legea îi va recompensa pe cei mai motivaţi profesori.

Dar, în opinia sindicatului principal (PDSZ), ea va creşte presiunea asupra unui personal deja suprasolicitat şi prost plătit.

Cadrele didactice, susţinute de numeroşi elevi, protestează de mai bine de un an pentru creşteri salariale, denunţând o profesie în derivă, afectată de penurie şi îmbătrânire.

După ani de cereri fără succes şi în ciuda inflaţiei record, profesorii sunt încă plătiţi cu sume între 170.000 de forinţi (455 de euro) şi 396.000 de forinţi (aproximativ 1.000 de euro) pe lună, cât un casier de supermarket.

Furia lor a izbucnit după adoptarea, în februarie 2022, a unui decret care restricţionează drastic dreptul la grevă. Zeci de profesori au fost concediaţi pentru că au oprit munca timp de câteva zile în semn de protest.

Confruntaţi cu această nouă lege, peste 5.000 de profesori au ameninţat că îşi vor părăsi posturile, precizează AFP, citată de Agerpres.

Guvernul, în schimb, a declarat că nu se aşteaptă la un val masiv de demisii. Şi, deşi recunoaşte că salariile sunt prea mici, executivul a condiţionat posibilele reevaluări de obţinerea fondurilor Uniunii Europene, blocate din cauza preocupărilor legate de corupţie şi statul de drept.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri