Un fake cu Zelenski arestat se răspândește pe rețelele sociale. Postările false folosesc numele și imaginea lui Tucker Carlson

Data actualizării: Data publicării:
fake cu zelenski incarcerat
Un fake cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski care ar fi fost arestat se răspândește pe rețelele sociale. FOTO: captură Digi24

Un fake cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski care ar fi fost arestat se răspândește pe rețelele sociale. Imaginile îl arată pe Zelenski în timp ce ar fi înregistrat la poliție sau la penitenciar. În colțul din dreapta jos, într-o fereastră, apare comentatorul politic american Tucker Carlson. Colajul vrea să dea impresia că este o captură dintr-o emisiune, în care cel din urmă relatează despre încarcerarea liderului de la Kiev. În realitate, este un fals.

Un purtător de cuvânt al lui Carlson a declarat pentru Reuters că postările sunt false şi că numele şi imaginea jurnalistului - care a făcut valuri în februarie după ce l-a intervievat pe Vladimir Putin - au fost folosite fără permisiunea acestuia.

Captura de ecran a fost postată pe reţelele sociale cu mesajul: "Bomba. Tucker a publicat un video de la capturarea lui Zelenski... este transferat acum a închisoarea Delfinul Negru (Rusia) în condiții de maximă securitate".

Captura de ecran falsă include o imagine a lui Zelenski care ţine în mână o pancartă cu numărul "003856", împreună cu un text în ucraineană care se traduce prin "Goloborodko V. P.". Dar aceasta este o scenă din serialul de televiziune în care a jucat Zelenski, "Servitorul poporului", şi apare în episodul 1 din sezonul 3, fiind încărcată pe canalul oficial de YouTube al serialului la 9 aprilie 2019.

Zelenski, fost actor, a jucat rolul lui Vasili Petrovici Goloborodko din 2015 până în 2019 în "Servitorul poporului", un serial satiric ucrainean în care un profesor de liceu este ales preşedinte al ţării. Logo-ul companiei de producţie a lui Zelenski, Kvartal 95 Studio, este vizibil în imaginea modificată în dreapta sus.

Imaginea lui Carlson, din dreapta jos în captura de ecran falsă, a fost preluată dintr-un videoclip postat pe contul său oficial de pe platforma X la 6 iunie 2023. Videoclipul a fost primul episod al noului show al lui Carlson pe X.

Biroul lui Zelenski nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea Reuters. Agenţia de presă a ajuns însă la concluzia clară că este vorba despre un fals. Imaginea care ar prezenta un reportaj video al lui Tucker Carlson despre capturarea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski este modificată digital şi este falsă.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri