Un fost angajat al ByteDance dezvăluie cum au acces membrii Partidului Comunist Chinez la datele utilizatorilor TikTok

Data publicării:
Emblema TikTok văzută pe ecranul unui telefon mobil cu fundalul steagului chinezesc pe fundal.
Un fost angajat al ByteDance susține că membrii Partidului Comunist Chinez au acces la datele colectate de TikTok. Foto: Profimedia Images

Un fost angajat al ByteDance, compania care deține TikTok, a declarat într-un tribunal din SUA că Partidul Comunist Chinez are acces direct la datele private ale utilizatorilor aplicației, iar în sediul din Beijing al companiei a funcționat chiar și un comitet al membrilor de partid care puteau accesa orice date colectate de companie, scrie BBC.

Yintao Yu a lucrat pentru ByteDance atât în China, cât și în Statele Unite. Acesta a dat în judecată compania, într-un tribunal din San Francisco, susținând că ByteDance a furnizat datele adunate prin aplicații despre protestatarii anti-regim din Hong Kong către Partidul Comunist Chinez.

Utilizatorii care încărcau "conținut legat de proteste" au fost identificați și monitorizați, a declarat Yintao Yu.

Acesta spune că membrii de partid beneficiau de un nivel de autorizare denumit "super utilizator" sau "utilizator zeu" în cadrul companiei, care le permitea să acceseze toate datele colectate de ByteDance.

Un comitet format din membri ai Partidului Comunist funcționa în sediul companiei din Beijing, chiar dacă aceștia nu erau angajați.

Acest lucru era cunoscut la nivelul tuturor directorilor din compania care deține TikTok, susține Yintao Yu.

Proteste de mare amploare au avut loc în Hong Kong, începând cu 2014, când oamenii au cerut dreptul de a-și alege propriul lider. Yintao Yu susține că în 2018, acest comitet al membrilor de partid a folosit datele colectate de ByteDance pentru a-i monitoriza și identifica.

Reprezentanții TikTok neagă acuzațiile

Un purtător de cuvânt al ByteDance a negat acuzațiile, despre care spune că sunt doar o încercare de a atrage atenția din partea fostului angajat.

"Plănuim să combatem ferm ceea ce considerăm că sunt niște supoziții și afirmații fără bază", a spus purtătorul de cuvânt.

Acesta a adăugat că Yintao Yu a fost angajat al companiei pentru mai puțin de un an, contractul său fiind reziliat după ce aplicația Flipagram, pentru care lucra, a fost retrasă, în 2018.

"Este curios că domnul Yu nu a ridicat aceste probleme în cei cinci ani de când contractul său pentru Flipagram a fost reziliat", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri