Un general NATO avertizează: Poate fi o „pregătire în vederea unui mare război”. Ce susțin rezerviștii din Kaliningrad despre Zapad-2017

Data publicării:
Vladimir Putin urmărește exercițiile militare pe poligonul Lujchi. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Vladimir Putin urmărește exercițiile militare pe poligonul Lujchi. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Generalul ceh Petr Pavel, şeful Comitetului Militar al NATO, consideră că există motive de îngrijorare faţă de manevrele militare la scară largă Zapad-2017 pe care le desfăşoară în prezent Rusia şi Belarusul, care pot fi considerate „o pregătire serioasă în vederea unui mare război”, relatează The Associated Press, potrivit News.ro.

21762693_1983454741897272_1000062193824995753_o
Vladimir Putin urmărește exercițiile militare pe poligonul Lujchi. Foto: Ministerul Apărării din  Rusia

NATO încearcă să-şi restabilească comunicaţiile la nivel militar cu Moscova, cu scopul de a evita orice „consecinţe neintenţionate ale unor eventuale incidente în timpul exerciţiului”, a declarat sâmbătă, într-un interviu pentru AP, generalul Petr Pavel.

Şefii Apărării din statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice s-au reunit în cadrul Conferinţei lor Militare anuale la Tirana, capitala Albaniei, pentru a discuta despre lupta împotriva terorismului, situaţia în Balcanii de Vest şi noua strategie a Statelor Unite în Afganistan.

În pofida asigurărilor Moscovei că „NATO nu este considerată un inamic” şi că „exerciţiul nu vizează NATO”, Pavel apreciază că ruşii nu au fost transparenţi în legătură cu datele despre manevre.

Generalul NATO estimează că la aceste exerciţii iau de fapt parte 70.000 până la 100.000 de militari, şi nu doar aproximativ 12.700, cum a anunţat Rusia.

„Ceea ce vedem cu toţii este o pregătire serioasă în vederea unui mare război”, a declarat Pavel pentru The Associated Press.

„Dacă ne uităm doar la exerciţiul prezentat de Rusia, ar trebui să nu fim îngrijoraţi. Însă dacă ne uităm la imaginea de ansamblu, trebuie să fim îngrijoraţi, pentru că Rusia nu este transparentă”, a adăugat el.

„Avem o concentrare puternică de trupe în țările baltice”

În urmă cu două săptămâni, Pavel s-a întâlnit personal cu şeful Statului Major rus, generalul Valeri Gherasimov.

Comandantul suprem al forţelor aliate în Europa, generalul Curtis Scaparrotti, a discutat la telefon cu Gherasimov, la începutul Zapad 17. Pavel a declarat că discuţia „s-a concentrat în principal asupra transparenţei şi reducerii riscului şi evitării unor consecinţe neintenţionate ale unor ebventuale incidente”.

„Avem o concentrate puternică de trupe în ţările baltice. Avem o concentrare puternică de trupe la Marea Neagră, iar eventualitatea unui incident poate fi mare din cauza erorilor umane, din cauza defectării tehnologiei”, a declarat Pavel.

„Este necesar să ne asigurăm că un asemenea incident nu va escalada într-un conflict”, a subliniat el.

Între timp (1)…

Însoţit de ministrul său al Apărării din Rusia, Serghei Şoigu, Vladimir Putin a asistat luni la exerciţiile Zapad pe poligonul Lujchi, în vestul Rusiei, la doar 100 de kilometri est de frontiera cu Estonia.

Între timp (2)…

Radio Europa Liberă a relatat săptămâna trecută despre o posibilă disensiune între Vlaidmir Putin și omologul său de la Minsk, Aleksandr Lukașenko.

Cei doi lideri de stat nu au programată nicio întâlnire pe durata Zapa-2017.

Purtătoarea de cuvânt al lui Aleksandr Lukașenko, Natalia Eismont, a precizat că șeful administrației prezidențiale belaruse avusese în intenție să asiste la exercițiile comune de pe teritoriul Rusiei, dar s-a râzgândit. Motivul? Eismont a declarat agenției de stat BelTA că Lukașenko „nu a fost invitat în mod oficial să asiste la exercițiile din Rusia” și că va urmări, în schimb, Zapad-2017 în Belarus.

Ce se întâmplă în Kaliningrad?

În marja exercițiului militar, detaliile disparate apărute în presa din fosta regiune sovietică au indicat o activitate obscură în enclava baltică ultra-militarizată a Rusiei, Kaliningrad.

Fundația Jamestown face referire la o serie de interviuri luate, sub condiția anonimatului, mai multor rezerviști care ar fi fost obligați să semneze un document privind „nedivulgarea informațiilor clasificate”.

O astfel de informație? Mobilizarea militară. Bărbații din Kaliningrad cu vârsta cuprinsă între 35 și 40 de ani ar fi primit scrisori prin care li s-ar fi adus la cunoștință să fie pregătiți pentru „apeluri militare”, precizează Newkaliningrad.ru.

Până pe 20 septembrie, Rusia și Belarus, singurul aliat al Moscovei cu punct de acțiune spre arealul Mării Baltice, organizează Zapad-2017, cel mai mare exercițiu militar rusesc de la sfârșitul Războiului Rece.

Zapad-2017 se desfășoară în Belarus, în enclava ultra-militarizată Kaliningrad și în mai multe regiuni din nord-vestul Rusiei. 

În prezent, Rusia deține baze militare în următoarele zone din Belarus: Vileyka (un centru de comunicare al flotei navale), Hantsavichy (stație radar), Bobruisk (bază aeriană) și Baranovichi (bază aeriană).  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri