Un jurnalist filipinez a fost asasinat în timp ce investiga sângeroasa campanie antidroguri a lui Rodrigo Duterte

Data publicării:
Victimă a războiului antidrog transportată pe targă
Jesus Malabanan, jurnalist filipinez și corespondent Reuters, a fost împuşcat mortal în magazinul familiei. Războiul contra drogurilor lansată de Rodrigo Duterte a cauzat multe victime. Foto: Profimedia Images

Un jurnalist filipinez care relata despre războiul contra drogurilor lansat de preşedintele Rodrigo Duterte a fost împuşcat mortal în estul Filipinelor, conform Agerpres. Jurnalistul era corespondent Reuters și a ajutat agenția de presă să câștige Premiul Pulitzer în 2018.

În vârstă de 58 de ani, Jesus Malabanan a fost împuşcat în cap şi declarat decedat miercuri seară la sosirea la spitalul din Calbayog, oraș aflat la 482 kilometri de Manila, capitala Filipinelor.

Jurnalistul se uita la televizor într-un mic magazin deţinut de familia sa în Calbayog atunci când a fost împuşcat de un bărbat neidentificat, care ulterior a fugit cu o motocicletă condusă de un alt suspect, conform poliţiei.

Malabanan era reporter pentru un cotidian filipinez de limbă engleză şi pentru o televiziune de ştiri din Manila.

De asemenea, el era corespondent local pentru agenţia de presă Reuters, care în 2018 a câştigat Premiul Pulitzer, categoria reportaj internaţional, pentru ''relatarea neobosită care a expus campania de ucideri brutale din spatele războiului contra drogurilor al preşedintelui Rodrigo Duterte''.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Jurnaliștii din Filipine au fost de mai multe ori ținta atacurilor și asasinatelor

Colegii lui Jesus Malabanan au declarat că acesta primise ameninţări cu moartea. ''Jesus a ajutat mult Reuters cu relatări despre războiul contra drogurilor'', a spus Manny Mogato, fost corespondent al agenţiei de presă Reuters şi membru al echipei care a câştigat Premiul Pulitzer în urmă cu trei ani.

De când Duterte a devenit președinte în 2016, cel puțin 21 de jurnaliști au fost omorâți în Filipine, potrivit unui bilanţ publicat de Uniunea Naţională a Jurnaliştilor din ţara din sud-estul Asiei. Astfel, Malaban a devenit al 22-lea jurnalist ucis.

În 2009, membrii ai unui puternic clan politic din Filipine au împușcat și au omorât 58 de oameni, inclusiv 32 de angajați din mass-media, într-un atac care a semănat cu o execuție în masă, în sudul țării, potrivit Deutsche Welle.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri