„Un tiran nepoliticos și agresiv”. Vicepremierul britanic Dominic Raab a demisionat după un nou scandal uriaș la vârful guvernului

Data publicării:
Dominic Raab
Vicepremierul britanic, Dominic Raab, a demisionat ca urmare a acuzațiilor că și-a hărțuit subalternii. Foto: Profimedia Images

Vicepremierul britanic Dominic Raab, care ocupa și funcția de ministru al justiției, a demisionat, vineri, ca urmare a unei investigații care a concluzionat că acesta se face vinovat de hărțuirea subalternilor săi, scriu BBC și The Guardian. Este vorba de un nou scandal care zguduire guvernul britanic, la mai puțin de o jumătate de an de când Rishi Sunak a preluat mandatul de premier.

Dominic Raab a fost acuzat de mai mulți funcționari care au lucrat cu el în diferite administrații că i-a hărțuit și că a avut un comportament nepotrivit pentru funcțiile înalte pe care le-a avut.

Pe numele său au fost inițiate mai multe plângeri referitoare la comportamentul său nepotrivit pe vremea când era ministru de externe și ministru pentru Brexit. În noiembrie, The Guardian scria că desemnarea lui pentru funcția de ministru de justiție a provocat neliniște printre funcționari, unii dintre aceștia luând în considerare demisia.

Funcționarii britanici spun că Raab a instituit o „cultură a terorii” în organizațiile pe care le conducea și că acesta se comporta precum un „tiran nepoliticos și agresiv”.

Demisia lui Raab și scandalul care a provocat-o sunt o nouă lovitură pentru guvernul conservator condus de Rishi Sunak, care a promis că va conduce un „guvern al integrității” și care încearcă să remedieze situația politică dificilă a Partidului Conservator, aflat la guvernare din 2010.

Conservatorii au schimbat, de atunci, cinci prim-miniștri și au trecut prin multiple crize provocate de decizii la vârful guvernului, inclusiv Brexit și întreaga epopee care i-a urmat.

Demisie cu scandal

„Am cerut ancheta şi m-am angajat să demisionez dacă va găsi orice fel de fapte de hărţuire. Cred că este important să îmi respect cuvântul”, a scris Raab în demisie.

Totuși, oficialul britanic nu se consideră vinovat și spune că ancheta „creează un precedent periculos.”

„Prin stabilirea pragului de hărţuire atât de jos, această anchetă a creat un precedent periculos. El va încuraja plângeri false împotriva miniştrilor şi va avea un efect de descurajare a celor care impulsionează schimbarea în numele guvernului nostru”.

Politicienii opoziției merg și mai departe și cer ca Raab să demisioneze inclusiv din funcția de parlamentar. Liberal-democrații au cerut plecarea acestuia din Parlament pentru că „a arătat că este complet nepotrivit să îi reprezinte pe oameni”.

Laburiștii, de asemenea, l-au criticat pe premierul Sunak pentru că „a fost prea slab” și nu l-a demis pe Raab imediat după anunțarea concluziilor investigației.

Sunak a acceptat demisia lui Raab la puțin timp după anunțul acesteia pe Twitter. Premierul britanic i-a transmis acestuia că demisia a fost o „decizie corectă”.

Cine este Dominic Raab

Dominic Raab s-a aflat în poziții de vârf în guvernul britanic vreme de mulți ani, participând la guvernare ca ministru în trei administrații conservatoare diferite.

El a devenit parlamentar în anul 2010, anul în care David Cameron a preluat mandatul de premier. În 2015, după a doua victorie a lui Cameron, Raab a fost promovat și a devenit membru al guvernului.

În 2016, el a fost unul dintre susținătorii votului pentru Brexit și a făcut campanie pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Ulterior, el a fost numit ministru pentru Brexit în 2018, în guvernul Theresei May, iar în 2019 a candidat pentru șefia partidului și a guvernului britanic, după demisia acesteia.

Când Boris Johnson a preluat conducerea guvernului britanic, Raab a revenit în guvern dintr-o funcție și mai importantă, cea de ministru de externe – de acolo a rămas cunoscut pentru scandalul din timpul retragerii din Afganistan. Atunci, el se afla în vacanță în Creta, în timp ce situația se agrava și talibanii reveneau la putere în Afganistan. Cât Johnson a fost bolnav de Covid-19, în aprilie 2020, Raab a asigurat interimatul.

Ulterior, Boris Johnson l-a mutat în funcția de ministru al justiției. După o mică pauză în timpul scurtei guvernări a lui Liz Truss, Raab a revenit în guvern, după venirea la putere a lui Rishi Sunak.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri