Un trader a cumpărat cupru de 36 de milioane de dolari și a primit piatră vopsită în culoarea cuprului

Data publicării:
Foi de cupru
Sursa foto: Profimedia Images

Un trader de mărfuri a cumpărat cupru în valoare de 36 de milioane de dolari și a primit piatră vopsită în culoarea cuprului, informează BBC. Trazacția frauduloasă s-a petrecut vara trecută.

Compania Mercuria Energy Group din Geneva susține că a fost victima unei înșelăciuni după ce a achiziționat 10.000 de tone de blistere de cupru. Când marfa a început să ajungă în China, containerele erau pline de piatră vopsită. Situația a avut loc în ciuda inspecțiilor și controalelor de securitate.

Anul trecut, Mercuria a acceptat să cumpere blisterele de cupru, o formă impură a metalului, marfa urmând să fie livrată în China. Aproximativ 6.000 de tone au fost încărcate în 300 de containere, pe opt vase. Înainte ca încărcătura să plece către destinație, dintr-un port din Turcia, cuprul a fost schimbat cu piatră vopsită în culoarea metalului neprelucrat.

Mercuria caută să obțină în tribunale turcești și britanice daune de la furnizorul Bietsan Bakir. Poliția din Turcia a reținut mai mult persoane în cazul cuprului fals.

Se pare că marfa cumpărată a fost încărcată în primul transport de containere, apoi verificată de o companie din domeniu. Sigilii menite să prevină frauda au fost plasate pe containere. Cu toate acestea, containerele au fost deschise, iar cuprul a fost înlocuit cu piatră de pavaj, a comunicat biroul de avocatură KYB din Istanbul. Autorii înșelăciunii au schimbat sigiliile originale cu unele false, pentru ca fapta să nu fie depistată imediat.

Odată ce vasele au ieșit din port, Mercuria a plătit furnizorului 36 de milioane de dolari.

Frauda a fost descoperită abia când vasele au început să ajungă în portul Lianyungang din China.

"A fost depusă o plângere de către cumpărător împotriva furnizorului și a doi intermediari", a anunțat poliția din Turcia. "S-a stabilit că incidentul a fost rezultatul unei fraude realizate într-o manieră organizată".

În cazul în care nu se efectuează livrarea, un trader poate solicita plata poliței de asigurare pentru marfă, însă compania Mercuria a aflat că doar unul dintre cele șapte contracte folosite de furnizorul turc pentru asigurarea cuprului era real. Celelalte fuseseră falsificate.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri