"Vezi întâi o mână. Persoana nu mai e, dar ceasul ei încă măsoară timpul". Mărturii teribile ale celor care caută morții în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
groapa comuna ancheta ucraina
Cum sunt găsiți și identificați morții pe front, în Ucraina. FOTO: Profimedia Images

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, zeci de mii de oameni au murit de ambele părți. De cel puțin trei ori mai mulți soldați ruși au murit în Ucraina față de ​​întreg războiul sovietico-afgan, care a durat 10 ani. Protocoalele umanitare internaționale impun ca morții să fie returnați familiilor lor. Cu toate acestea, în ciuda pierderilor uriașe, rapoartele despre aceste schimburi vorbesc adesea despre doar sute de cadavre. În condiții periculoase și cu un număr copleșitor de morți, cadavrele sunt adesea îngropate temporar la mică adâncime. Legea ucraineană cere exhumarea lor, autopsia, identificarea și reînhumarea sau repatrierea permanentă. Această muncă revine unităților speciale de poliție, organizațiilor de voluntari și lucrătorilor umanitari internaționali. Buletinul informativ independent Kit a explicat cum se desfășoară această activitate în timp de război și ce se întâmplă cu cadavrele soldaților ruși găsite pe pământul ucrainean, iar informațiile au fost preluate de site-ul de investigație Meduza.

Este aproape imposibil de aflat care este numărul real al morților de ambele părți combatante. O analiză a datelor din mai multe surse estimează că numărul soldaților ruși morți ar putea depăși 70.000. Informațiile militare americane vorbesc chiar de o cifră și mai mare - 120.000. În ceea ce privește partea ucraineană, evaluările independente indică cifre de până la 70.000.

Dincolo de pierderile militare, civilii au suferit enorm. ONU a documentat peste 9.500 de morți de civili, inclusiv 545 de copii. Cu toate acestea, acest număr reprezintă doar decesele confirmate, în timp ce încă 24.000 de persoane sunt date dispărute. Yuriy Belousov, care conduce departamentul de investigare a crimelor de război din cadrul Parchetului General al Ucrainei, consideră că numărul morților civili ar putea depăși 100.000. Biroul său are ca sarcină exhumarea și identificarea morților ucraineni și de returnarea trupurilor către familii.

„Ceea ce te impresionează cu adevărat sunt ceasurile. De cele mai multe ori, mâna ajunge să fie mai sus decât corpul, așa că e prima pe care o vezi. Și, la încheietura mâinii, vezi un ceas. Te uiți la el, încă merge. Te trece un fior pe șira spinării. Persoana nu mai e, dar ceasul ei încă măsoară timpul pentru ea”, spune un voluntar de la Black Tulip, o organizație implicată în căutarea, exhumarea și identificarea morților din război din Ucraina încă din 2014.

Conform Convenției de la Geneva, partea care deține controlul într-o zonă este responsabilă pentru protejarea demnității defunctului: identificarea cadavrelor, dacă este posibil, și asigurarea unei înmormântări corespunzătoare sau repatrierea rămășițelor, dacă este solicitată. Rudele și autoritățile trebuie să aibă, de asemenea, acces la locul de înmormântare. Legea ucraineană impune ca toate mormintele neoficiale să fie cercetate, iar rămășițele exhumate și reîngropate în mod corespunzător. Nu este vorba doar despre identificare, ci este o problemă de sănătate publică. Mormintele temporare nu sunt adânci și prezintă riscul de contaminare a apelor subterane.

Sarcina de a găsi și exhuma aceste morminte din Ucraina revine poliției, sprijinită de voluntari de la Black Tulip și de angajați de la organizații umanitare internaționale, inclusiv echipe de la Crucea Roșie Internațională.  Cadavrele sunt apoi duse la morgă pentru autopsie și expertiză medico-legală, care este supravegheată de parchet. Aceasta este o muncă periculoasă, meticuloasă, deoarece corpurile pot fi prinse în capcană sau întinse lângă muniții neexplodate.

De la începutul războiului la scară largă, infrastructura criminalistică a Ucrainei se luptă să facă față volumului de muncă crescut. Schimbările rapide în prima linie nu fac decât să înrăutățească lucrurile, deoarece forțele care se retrag adesea nu au timp să recupereze morții și răniții critici, iar unii militari, cum ar fi cercetașii sau cei prinși în bombardamentele de artilerie, nu sunt niciodată găsiți. În primele luni ale invaziei la scară largă, au existat numeroase fotografii pe rețelele sociale și în mass-media care arătau cadavre abandonate pe câmpuri.

Pentru a localiza morții, grupurile de căutare cercetează terenul pentru a găsi gropi recent făcute, folosesc câini de căutare sau imagini din drone în zone greu accesibile. Imaginile din satelit au ajutat la localizarea unei gropi comune din Izium, care a apărut în timpul ocupației ruse.

Voluntarii Black Tulip joacă un rol vital în procesul de căutare. Ei au o vastă experiență în astfel de sarcini: de la începutul anilor 2000, membrii au căutat, exhumat și identificat cadavrele soldaților din Al Doilea Război Mondial din Polonia și Ucraina. În prezent, Black Tulip are în jur de 100 de voluntari. De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, au exhumat peste 300 de cadavre. „Suntem voluntari, nu soldați, așa că este mai puțin riscant ca localnicii să ne informeze despre cadavre”, spune unul dintre membri. El a adăugat că organizația a aflat de zeci de gropi comune neexaminate în teritoriile ocupate.

Protocoalele internaționale recomandă ca echipele de la sol să lucreze în rotații de două săptămâni și să primească sprijin psihologic și odihnă. Cu toate acestea, în condiții de război, acest lucru este greu de realizat. Munca este istovitoare, durează tot timpul zilei și este epuizantă din punct de vedere emoțional. 

Baza de date ADN a Ucrainei a devenit una dintre cele mai mari din lume

Pentru a identifica cadavrele, experții caută lucrări dentare, fracturi, semne ale operațiilor anterioare, tatuaje, alunițe sau orice alt detaliu unic care ar putea să ajute în procesul de recunoaștere. Chiar dacă persoana avea documente la ea, nu e suficient nu este suficient pentru o identificare oficială, deoarece o rudă trebuie să recunoască și să revendice cadavrul. Uneori, acest lucru este imposibil. Dacă cadavrele rămân neidentificate și nerevendicate, ele sunt îngropate în cimitirelor orașului.

ADN-ul este modalitatea cea mai sigură de a confirma identitatea cuiva, fie prin comparație cu înregistrările oficiale sau cu mostre date de rude. Baza de date ADN a Ucrainei a devenit una dintre cele mai mari din lume, cu peste 45.000 de noi înregistrări în doar primele șase luni ale războiului la scară largă.

Corpurile nu sunt exhumate doar pentru identificare, este important să fie identificată și cauza morții. Natura rănilor unei persoane provocate de gloanțe pot fi dovezi în cazurile de crime de război. De exemplu, mâinile legate ale civililor împușcați și aruncați în mormintele de lângă Izium au arătat că acești oameni au fost executați.

Noile tehnologii au facilitat, de asemenea, procesul de identificare. În martie 2022, Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că folosește software-ul de recunoaștere facială Clearview, care compară imagini cu o bază de date creată din fotografii disponibile public. Dar experții au îndoieli cu privire la acest tip de identificare atunci când au de-a face cu cadavre în descompunere.

Unde sunt duși rușii care mor în Ucraina

Așa cum medicii trebuie să trateze toți răniții, lucrătorii guvernamentali și voluntarii manipulează cadavrele din ambele părți. Când soldații ruși mor pe teritoriul controlat de ruși, sunt duși la un centru din Rostov-pe-Don. Dar rușii află adesea despre moartea celor dragi pe internet, inclusiv din fotografiile încărcate în grupurile de socializare din Ucraina, mai degrabă decât de la armată.

Dacă un soldat rus moare pe teritoriul controlat de ucraineană, cadavrul este trimis la morga orașului până când se convine asupra unui schimb. „Sarcina noastră este să rămânem oameni în orice situație și asta facem”, a spus Oleksiy Yukov. Deoarece Ucraina nu are o bază de date cu ADN-ul cetățenilor ruși, analiza poate fi efectuată doar după un transfer. 

Schimbarea morților, însă, se întâmplă destul de rar, deoarece nu a fost posibil să se stabilească un proces de negociere permanent între Kiev și Moscova.  Nu există prea multe informații despre negocieri; detaliile sunt ținute secrete. Uneori, cadavrele sunt schimbate cu prizonieri de război.

Crucea Roșie ajută la organizarea negocierilor și facilitează schimburile, care de obicei au loc într-o zonă neutră. De acolo, cadavrele sunt duse la cel mai apropiat spital sau morgă. Un soldat rus decedat este dus de obicei de la o morgă ucraineană la o morgă din Donețk sau Lugansk și apoi la o morgă din Rostov. Acolo se vor preleva probe de ADN, iar cadavrul va fi returnat familiei pentru înmormântare. În martie 2023, Ucraina a declarat că de la începutul invaziei pe scară largă, a returnat cadavrele a 1.426 de soldați ruși. Datele actuale arată că numărul a crescut la 1.991. Partea rusă nu a raportat niciodată numărul de cadavre transferate sau primite. Ultimul schimb a avut loc pe 29 august 2023. Ucrainei au primit cadavrele a 84 de militari decedați, dar nu se știe deocamdată câte cadavre a primit partea rusă.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri