VIDEO. Momentul în care avionul american F-35 de 100 de milioane de dolari s-a prăbușit pe un portavion

Data actualizării: Data publicării:
O înregistrare video postată pe rețelele sociale arată momentul prăbușirii unui avion invizibil F-35C pe un portavion al marinei americane,
O înregistrare video postată pe rețelele sociale arată momentul prăbușirii unui avion invizibil F-35C pe un portavion al marinei americane. Sursa: Captură video

O înregistrare video postată pe rețelele sociale arată momentul prăbușirii unui avion invizibil F-35C pe un portavion al marinei americane, luna trecută. În imagini se vede cum avionul izbucnește în flăcări în timp ce lovește cabina de zbor a navei de război, relatează CNN.

F-35C, cel mai nou avion de vânătoare din flota marinei americane, este văzut pe un monitor video din interiorul portavionului USS Carl Vinson, care se afla în Marea Chinei de Sud când a avut loc accidentul, pe 24 ianuarie. Imaginile au fost confirmate de Pentagon.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Filmările arată incidentul din două unghiuri, de pe camere separate, și ambele arată avionul în apropierea portavionului. Într-o imagine de aproape, avionul lovește puntea, izbucnește în flăcări și apoi se învârte în fața camerei. Al doilea unghi captează epava în flăcări în timp ce se înclină de-a lungul punții, apoi alunecă în apă.

Echipajul poate fi auzit strigând „Pleacă, Pleacă”, pentru a opri încercarea de aterizare. Dar avertismentul pentru pilot vine prea târziu pentru a evita accidentul.

„Este foarte înfricoșător”, a spus Peter Layton, un fost ofițer al Forțelor Aeriene Regale Australiane, acum la Institutul Griffith Asia.

El a remarcat că avionul părea să aibă probleme de control la apropierea de portavion.

„Pe măsură ce avionul coboară, flapsurile se mișcă prea repede înapoi și înainte. Se pare că pilotul a pierdut controlul și are oscilații”, a spus el.

În 24 ianuarie, F-35C, un avion de luptă invizibil cu un singur motor și cel mai nou avion din flota Marinei SUA, s-a prăbușit pe portavionul USS Carl Vinson în timpul unor operațiunilor de rutină.

Avionul de luptă în valoare de 100 de milioane de dolari a lovit puntea a portavionului de 100.000 de tone și apoi a căzut în apă. Pilotul s-at ejectat.

Pilotul și șase ofieri de la bordul lui USS Carl Vinson au fost răniți.

Este al treilea incident în care a fost implicat un avion de acest tip.

În noiembrie 2021, un aparat F-35B al marinei britanice s-a prăbușit în Marea Mediterană la decolarea de pe puntea portavionului HMS Queen Elizabeth Mediterranean Sea. Marea Britanie a anunțat în ianuarie anul acesta că epava a fost recuperată în luna decembrie. Și în acest caz a fost o luptă contracronometru, existând suspiciuni că și Rusia ar fi interesată să pună mâna pe epavă.

În 2019, un aparat F-35A al Forțelor Aeriene Japoneze s-a prăbușit în Pacific in 2019, stârnind îngrijorări că ar putea deveni ținta serviciilor de informații chineze și ruse. Însă Japojînia a reușit doar recuperarea unor mici piese, în condițiile în care se crede că avionul a lovit apa la viteză mare.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri