VIDEO. Momentul în care soldații americani „capturează” din greșeală o fabrică de ulei din Bulgaria, în timpul unui exercițiu NATO

Data actualizării: Data publicării:
soldati intr-o fabrica
Soldații americani au „atacat” din greșeală o fabrică de ulei din Bulgaria FOTO: captură video Twitter/ Dilyana Gaytandzhieva

Soldații americani au „atacat” din greșeală o fabrică de ulei din Bulgaria, în timpul unui exercițiu NATO desfășurat recent. Pe parcursul exercițiului Swift Response 21, care s-a desfășurat în luna mai în mai multe țări, inclusiv România, soldaţi americani din Brigada 173 aeropurtate aveau de executat un exerciţiu de antrenament pentru a simula capturarea şi securizarea aerodromului dezafectat Ceşnegirovo.

Dar în timpul exercițiului, soldații au pătruns şi au securizat o clădire de lângă aerodrom, despre care au crezut că era parte a zonei de antrenament, dar care era ocupată de civili bulgari, fiind de fapt o fabrică de ulei. Niciun foc de armă nu a fost tras în timpul acestui incident, se precizează într-un comunicat al oficialilor americani.

Oficialii armatei americane și-au cerut scuze față de administratorii afacerii și față de angajați și au spus că „investighează cauza acestei greșeli”.

Într-o declarație, armata SUA mai spune că va „implementa proceduri riguroase pentru a defini în mod clar zonele de antrenament și pentru a preveni acest tip de incident în viitor”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Un clip cu descinderea greșită a fost postat pe Twitter de jurnalista bulgară Dilyana Gaytandzhieva, care a mai anunțat că proprietarul fabricii a intentat un proces după incident, potrivit The Hill.

Swift Response 21 face parte dintr-un exercițiu anual mai mare, Defender Europe 21, care a început în mai și se va încheia la sfârșitul acestei luni.

Ambasada SUA din Bulgaria și-a cerut scuze după incident

Ambasada SUA în Bulgaria a prezentat scuze, sâmbătă, în urma incidentului care s-a petrecut în cursul exerciţiului militar desfășurat în urmă cu mai mult de două săptămâni în regiunea Plovdiv.

În cadrul exerciţiului Swift Response 21, desfășurat între 10-14 mai, soldaţi americani ai brigăzii a 173-a aeropurtate au executat un exerciţiu de antrenament pentru a simula capturarea şi securizarea aerodromului dezafectat Ceşnegirovo”, explică ambasada SUA într-un comunicat transmis agenţiei bulgare de știri.

În cursul exerciţiului, soldaţii au simulat pătrunderea şi securizarea mai multor buncăre şi structuri de pe aerodrom. În data de 11 mai, soldaţii au pătruns şi au securizat o clădire de lângă aerodrom despre care au crezut că era parte a zonei de antrenament, dar care era ocupată de civili bulgari care operau o afacere privată. Niciun foc de armă nu a fost tras în niciun moment al acestei interacţiuni”, a precizat misiunea diplomatică.

Prezentăm scuze sincere firmei şi angajaţilor săi. Învăţăm întotdeauna din aceste exerciţii şi investigăm pe deplin cauza acestei erori. Vom implementa proceduri riguroase pentru a defini în mod clar zonele noastre de antrenament şi a preveni acest tip de incident pe viitor”, a adăugat ambasada SUA.

Președintele Bulgariei: Este absolut inacceptabil ca viețile și liniștea cetățenilor bulgari să fie puse în pericol

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a discutat incidentul cu responsabilii militari din țară, potrivit g4media.ro.

„Este absolut inacceptabil ca viețile și liniștea cetățenilor bulgari să fie puse în pericol de formațiuni militare, indiferent dacă sunt din armata bulgară sau o armată străină. Aștept o investigație serioasă în acest caz, precum și o revizuire a organizării și măsurilor de siguranță în timpul exercițiilor. Exercițiile cu aliații noștri pe teritoriul Bulgariei trebuie să contribuie la o mai mare securitate și încredere în apărarea colectivă și nu să creeze tensiune în rândul cetățenilor bulgari”, a declarat președintele Radev.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri