VIDEO | Primele imagini din detenție cu iubita lui Protasevici. Mama tinerei: Se leagănă de parcă i-ar fi frică să nu uite ceva

Data actualizării: Data publicării:
sofia sapega în detenție
Sofia Sapega, iubita jurnalistului Roman Protasevici. Foto: Captură foto/Twitter

Iubita opozantului belarus Roman Protasevici, rusoaica Sofia Sapega, arestată împreună cu acesta, după ce avionul în care se aflau a fost deturnat spre Minsk, a apărut marți într-o înregistrare făcută în detenție și postată pe un canal de Telegram Pro-Lukașenko. Mama tinerei spune că Sofia a fost forțată să vorbească: „Se leagănă, cu ochii pe cer de parcă i-ar fi frică să nu uite ceva”.

Videoclipul cu rusoaica reținută a fost publicat pe unul dintre canalele de Telegram pro-Lukaşenko. În înregistrarea publicată marți, o femeie care spune că este Sofia Sapega recunoaşte că este editor al unui cont social media, Black Book of Belarus, pe care au fost publicate informaţii personale despre poliţişti belaruşi, o infracţiune în fosta ţară sovietică, scrie Mediafax.

Cu toate acestea, Sofia pare că este forțată să vorbească. Asta susține și mama ei, care a pus la îndoială libertatea de exprimare a fiicei sale după ce a văzut videoclipul apărut pe Twitter: „Chiar și prietenii m-au sunat și mi-au spus că aceasta este o manieră neobișnuită pentru ea de a vorbi”.

„Se leagănă, cu ochii pe cer de parcă i-ar fi frică să vorbească”, a continuat mama Sofiei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Mama lui Sapega a dezvăluit pentru BBC că ea a reuşit să îi trimită un mesaj, „mami”, pe WhatsApp înainte de a fi arestată. Ea a adăugat că fiica ei se află într-o închisoare din Minsk şi că Ministerul rus de Externe a spus că a cerut acces consular. Nu sunt clare acuzaţiile care îi sunt aduse.

„Astăzi, Sofia a fost interogată. A fost acuzată că a comis o infracţiune penală. A fost aleasă o măsură preventivă - detenţie pentru o perioadă de două luni”, a spus avocatul ei, Alexander Filanovici, potrivit BBC.

Înregistrarea apare la doar o zi după ce Roman Protasevici a fost „forţat să mărturisească” că a organizat proteste masive după alegerile prezidenţiale din Belarus de anul trecut. Deși pe filmare spune că este tratat foarte corect de autorități și promite să coopereze cu anchetatorii și să depună mărturie despre organizarea protestelor de masă în Minsk, bărbatul apare cu semne de contuzii pe frunte.

Citiți și: Tatăl lui Roman Protasevici spune că înregistrarea video a fost făcută sub constrângere: "Vorbea într-un mod neobișnuit pentru el"

Editor : Ioana Coman

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri