„Viktor Orban atacă UE din România”. Cum a văzut presa internațională discursul ținut de premierul Ungariei la Băile Tușnad

Data actualizării: Data publicării:
viktor orban sustine un discurs
Viktor Orban a atacat din nou Uniunea Europeană, sâmbătă, în discursul de la Băile Tușnad. Foto: Inquam Photos / Laszlo Beliczay

Viktor Orban a atacat din nou Uniunea Europeană, sâmbătă, în discursul de la Băile Tușnad, acuzând blocul comunitar că duce o „ofensivă LGBTQ”, și declarând că guvernul său naționalist va proteja rădăcinile creștine ale țării sale, relatează Reuters, în timp ce Bloomberg scrie că premierul maghiar a luat peste picior autoritățile din România și a criticat valorile occidentale.

Aflat în România, Viktor Orban condamnă federalismul UE și „ofensiva” LGBTQ

În discursul din România, Viktor Orban - un critic înverșunat al Bruxelles-ului - a mai spus că speră ca alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor să întărească prezența guvernelor europene care resping „federalismul” reprezentat de Germania și Franța.

La putere din 2010, Orban a adoptat în 2021 o lege ce interzice utilizarea materialelor care promovează homosexualitatea și schimbarea de gen în școli, invocând nevoia de a proteja copiii de „propaganda LGBTQ” și, prin urmare, escaladând astfel conflictul cu UE.

De asemenea, notează agenția de știri, s-a contrat cu Bruxelles-ul și pe alte probleme, inclusiv în ceea ce privește statul de drept și reformele în mass-media, precum și sistemul judiciar din Ungaria.

UE este „fie un imperiu, fie națiuni (individuale)... Nu ar trebui să ne facem iluzii: federaliștii încearcă să ne constrângă”, a spus Orban.

„Au vrut în mod deschis o schimbare a guvernului (în 2022) în Ungaria”, a spus Orban, adăugând că același lucru este valabil și pentru Polonia.

Polonia organizează alegeri parlamentare în această toamnă, când partidul conservator Lege și Justiție (PiS) va solicita un al treilea mandat. A adoptat multe politici asemănătoare cu cele ale lui Orban, iar ambele țări sunt blocate într-o dispută cu Comisia Europeană în ceea ce privește statul de drept, lucru care a dus la suspendarea unor fonduri europene.

Orban a spus că o dispută între federaliști și naționaliști - care nu sunt dispuși să cedeze mai multe puteri Bruxelles-ului -, a apărut după ce Marea Britanie a părăsit UE, iar acum doar Varșovia și Budapesta mai „țin la poziția lor” (anti-federalistă).

Între timp, el și-a intensificat retorica anti-LGBT, iar problemele economice din Ungaria s-au acutizat. Inflația anuală a depășit 25% în primul trimestru.

„UE respinge moștenirea creștină, efectuează o înlocuire a populației sale prin migrație și conduce o ofensivă LGBTQ”, a spus el sâmbătă.

Viktor Orban a luat peste picior autoritățile din România și a criticat valorile occidentale

Premierul maghiar Viktor Orban a luat peste picior autoritățile din România, adâncind o dispută asupra Transilvaniei și a etnicilor maghiari care locuiesc acolo, criticând în același timp valorile occidentale, scrie Bloomberg.

Adresându-se susținătorilor la o întâlnire anuală care are loc la Băile Tușnad, în centrul României, Orban a spus că a primit o notă de la guvernul de la București prin care i se cere să evite anumite teme referitoare la subiecte precum simbolurile naționale și teritoriul României.

„Nu am susținut niciodată că acestea ar fi unități teritoriale românești”, a spus Orban, referindu-se la Transilvania și Ținutul Secuiesc, acolo unde trăiesc maghiari.

Guvernul României pregătește un răspuns la aceste comentarii, a declarat un purtător de cuvânt, contactat de Bloomberg.

Cele două țări membre ale Uniunii Europene și NATO au o istorie tensionată cu privire la etnicii maghiari care locuiesc în România, mai scrie Bloomberg, mulți dintre ei putând vota la alegerile din Ungaria, printre aceștia numărându-se mulți care îl susțin pe Orban.

În același timp, Ungaria va sprijini aderarea României la Schengen, atunci când va prelua președinția rotativă a UE în iulie 2024, a spus Orban.

Premierul ungar și-a înstrăinat în mod constant alți aliați ai NATO, continuând să-l sprijine pe președintele rus Vladimir Putin după invadarea Ucrainei.

„Migrația, LGBTQ și războiul”

Orban a spus sâmbătă că Rusia nu poate fi separată de restul lumii, și a echivalat valorile occidentale cu „migrația, LGBTQ și războiul”. El a criticat și relația UE cu China, adăugând că țara asiatică „este o mare putere”, și readucând în discuție o idee lansată în urmă cu un an, despre o moarte iminentă a Occidentului și chiar a SUA.

Potrivit Bloomberg, posturile de televiziune românești au prezentat și câteva zeci de membri ai unei asociații naționaliste care au protestat față de prezența lui Orban la Băile Tușnad. Aceștia fluturau steaguri și pancarte pe care scria „Un lucru este veșnic, Transilvania – pământ românesc”, în timp ce erau monitorizați de polițiști și jandarmi.

Înainte de declarațiile sale de sâmbătă, la începutul săptămânii Orban a luat prânzul cu noul premier al României, Marcel Ciolacu, care și-a preluat mandatul în iunie. A fost prima întâlnire în mai mult de un deceniu între înalți oficiali din cele două state vecine.

Întâlnirea s-a încheiat cu o declarație a guvernului român în care se precizează că autoritățile de la București doresc să mențină „o abordare deschisă, pozitivă și constructivă” între cele două țări, în timp ce Orban a postat pe Twitter o fotografie și un slogan din filmul Casablanca.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape...
Digi FM
Cât de grea este proba fizică de la recrutarea MApN. Ce trebuie să știi dacă ai tatuaje
Pro FM
Kelly Clarkson, adevărul despre transformarea ei: „Am luat medicamente ca să slăbesc, dar nu Ozempic!”...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
OFICIAL Cum pot primi pensionarii 1000 de lei în plus la pensie ? Exista o singură condiție
Digi FM
Colegii lui Mihai Onilă, revoltați după ce acesta a decis să plece din trupa AXXA: „Vom continua fără el, să...
Digi World
Boala despre care se cunosc „şocant” de puţine lucruri, potrivit experţilor
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Portalul dintre New York si Dublin a fost inchis din cauza “comportamentului neadecvat”