Washingtonul aprobă vânzarea de avioane F-16 către Turcia, după acordul dat Suediei pentru NATO

Data publicării:
avioane F-16
Turcia a cerut în octombrie 2021 să achiziţioneze avioane Lockheed Martin F-16 în valoare de 20 miliarde de dolari. Foto: Profimedia Images

Guvernul american a dat vineri, după luni de negocieri, undă verde vânzării de avioane de vânătoare F-16 către Turcia, precum şi F-35 către Grecia, după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a semnat joi ratificarea de către parlament a candidaturii Suediei pentru aderarea la NATO, scrie AFP. 

Departamentul de Stat a notificat oficial Congresul, după cum prevede legea americană, despre această dublă vânzare vineri seara, a indicat jurnaliştilor un responsabil american sub protecţia anonimatului.

Pentru a face acest lucru, Statele Unite au aşteptat până când instrumentele de ratificare de către Turcia a aderării Suediei la NATO au fost depuse fizic la Washington, a precizat acest responsabil, demonstrând caracterul ultrasensibil al negocierilor care au prevalat în acest acord.

În calitate de depozitar al Tratatului Atlanticului de Nord, toate instrumentele de ratificare trebuie să fie depuse în capitala federală, care va găzdui un summit în iulie pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a NATO.

Pe de altă parte, legea americană cere ca Congresul să fie notificat cu privire la orice vânzare de arme americane către un guvern străin. 

Turcia a cerut în octombrie 2021 să achiziţioneze avioane Lockheed Martin F-16 în valoare de 20 miliarde de dolari şi aproape 80 de kituri de modernizare pentru avioanele sale de luptă pe care le are deja.

Liderii comisiilor pentru relaţii externe ale Senatului şi Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA examinează fiecare vânzare majoră de arme pentru alte ţări. Ei pun în mod regulat întrebări sau exprimă preocupări cu privire la drepturile omului sau probleme diplomatice care pot întârzia sau stopa astfel de tranzacţii.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri