Zelenski îi avertizează pe liderii mondiali, la Davos: Putin nu va fi mulțumit cu un conflict înghețat în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
volodimir zelenski la davos
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski (foto) a cerut aliaţilor occidentali, în special, la Forumul Economic Mondial de la Davos, să ajute Kievul să obţină „superioritatea aeriană” asupra Rusiei. Sursa foto: Profimedia Images

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi, la Davos, că liderul rus Vladimir Putin „întruchipează războiul” și este un „prădător” care nu va fi mulţumit cu un conflict „îngheţat” în Ucraina, unde linia frontului este în bună măsură blocată de mai multe luni, relatează AFP, reluată de Agerpres.

„După 2014, s-au făcut încercări de îngheţare a războiului din Donbas (estul Ucrainei - n.r.). Au existat garanţi extrem de influenţi, cancelarul german (Angela Merkel - n.r.), preşedintele francez (Francois Hollande - n.r.). Dar Putin este un prădător care nu se mulţumeşte cu produse congelate”, a spus Zelenski într-un discurs la Forumul Economic Mondial din Elveţia.

El l-a acuzat pe preşedintele rus că „încearcă să normalizeze deportările în masă, distrugerea oraşelor şi a satelor şi sentimentul terifiant că războiul nu se va termina poate niciodată”.

„De fapt, Putin întruchipează războiul”, a continuat Zelenski, adăugând că liderul rus „nu se va schimba”.

Făcând apel din nou la Occident să livreze mai multe arme ţării sale, preşedintele ucrainean a dat asigurări că „direcţiile posibile şi chiar calendarul unei noi agresiuni ruseşti dincolo de Ucraina devin din ce în ce mai evidente”.

El le-a cerut aliaţilor occidentali în special să ajute Kievul să obţină „superioritatea aeriană” asupra Rusiei, prin livrarea de avioane de luptă, dând asigurări de asemenea că a recâştigat deja avantajul asupra flotei Moscovei în Marea Neagră.

„Partenerii noştri ne cunosc nevoile”, a declarat Zelenski, adăugând că Ucraina a dovedit că „poate lovi avioane militare ruseşti pe care nimeni nu le-a doborât până acum”.

Luni, Kievul a revendicat responsabilitatea pentru doborârea a două avioane de comandă ruseşti deasupra Mării Azov, ceea ce ar fi o lovitură majoră pentru Rusia într-o zonă pe care ar trebui să o controleze.

Zelenski a criticat, de asemenea, apelurile din Occident ca războiul să nu escaladeze. „Pentru noi, fiecare 'fără escaladare' sună ca un 'Veţi câştiga' pentru Putin”, a spus el.

Preşedintele ucrainean a cerut, totodată, impunerea de sancţiuni asupra industriei nucleare a Rusiei şi transferul către Ucraina a activelor ruseşti îngheţate în Europa.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri