Zelenski: Turcia va participa la reuniunea din Malta privind pacea în Ucraina. Rusia nu ia parte la întrunire

Data publicării:
Turkish President Recep Tayyip Erdogan (L) and Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy shake hands
Volodimir Zelenski a fost primit de președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Foto: Profimedia

Turcia va participa la reuniunea privind pacea în Ucraina, organizată de Kiev în Malta la sfârşitul săptămânii viitoare, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după o convorbire telefonică cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan. Rusia nu va lua parte la întrunire.

Malta a anunţat vineri că va găzdui o reuniune pentru pace, la solicitarea preşedinţiei ucrainene, în perioada 28-29 octombrie. Alte astfel de evenimente au avut loc anul acesta în Arabia Saudită şi Danemarca.

„Am discutat despre următoarea rundă de negocieri de pace în Malta. Turcia va participa, adăugându-şi vocea şi poziţia de autoritate”, a scris liderul ucrainean pe reţeaua X (fostă Twitter).

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Niciun oficial rus nu va lua parte la această întâlnire, potrivit presei ucrainene, scrie Agerpres, preluând AFP.

Recep Tayyip Erdogan şi Volodimir Zelenski au vorbit şi despre exporturile de cereale ucrainene, potrivit acestuia din urmă.

„Ucraina rămâne angajată în rolul său vital de garant al securităţii alimentare globale şi permite funcţionarea coridorului pentru cereale din Marea Neagră”, a mai spus preşedintele ucrainean.

Turcia s-a poziţionat timp de un an şi jumătate în calitate de mediator în conflictul din Ucraina şi, sub egida sa, alături de ONU, Kievul şi Moscova au ajuns anul trecut la un acord privind exportul de cereale ucrainene, vitale pentru securitatea alimentară globală.

Cu toate acestea, Moscova s-a retras din acest acord la mijlocul lunii iulie, iar Turcia a încercat de atunci să readucă părţile la masa discuţiilor, în speranţa că acestea ar putea conduce la negocieri de pace mai ample între Ucraina şi Rusia.

Zelenski a precizat că i-a mulţumit preşedintelui Erdogan pentru „sprijinul său neobosit pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri