Gripa aviară a omorât mai multe lebede pe o baltă din Olt. Autoritățile sunt în alertă

Data publicării:
lebede
Gripa aviară a omorât mai multe lebede pe o baltă din Olt. Foto: Shutterstock

Un focar de gripă aviară a fost confirmat vineri la lebede găsite moarte pe o baltă din comuna Drăghiceni, au informat reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt.

Săptămâna trecută, la balta Mărioara din Drăghiceni, au fost observate patru lebede de vară (Cygnus olor) moarte, iar medicul veterinar din zonă le-a ridicat şi le-a dus la laboratorul DSVSA din Slatina.

Analizele probelor de la păsările moarte, efectuate la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti, au confirmat prezenţa virusului gripei aviare H5N1.

În acest context, DSVSA Olt a stabilit măsuri şi restricţii privind deplasarea şi comercializarea păsărilor pentru localităţile de pe o rază de 10 kilometri.

"Imediat a fost activată Unitatea Operaţională Locală din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt, fiind întocmit planul de măsuri pentru zona infectată. Pentru implementarea planului de măsuri a fost informată Instituţia Prefectului în vederea convocării Centrului Local de Combatere a Bolilor Olt. DSVSA Olt a instaurat zonă de restricţii pe o rază de maxim 10 km, care cuprinde următoarele unităţi administrativ-teritoriale : UAT Drăghiceni, UAT Caracal, UAT Cezieni, UAT Dobrosloveni, UAT Deveselu, UAT Redea şi localităţi din judeţul Dolj (Preajba de Pădure, Coşereni, Preajba de Jos, Ciocăneşti, Radomir şi Dioşti). În zona de restricţii nu există exploataţii comerciale care deţin specii cu receptivitate la influenţă aviară. Păsările din zonele supuse restricţiilor sunt monitorizate permanent", a informat DSVSA Olt, potrivit Agerpres.

Nu au mai fost semnalate suspiciuni de boală la păsări sălbatice sau domestice, a menţionat DSVSA Olt.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri