Opt elevi români au uimit specialiștii NASA. Au câștigat concursul anual al agenției, dar nu au bani să meargă să-și ridice premiul

Data actualizării: Data publicării:
Opt elevi români i-au impresionat pe specialiștii NASA cu proiectul lor pentru o casă a viitorului.
Opt elevi români i-au impresionat pe specialiștii NASA cu proiectul lor pentru o casă a viitorului. Foto: Captură Digi24

Opt elevi români i-au impresionat pe specialiștii NASA cu proiectul lor pentru o casă a viitorului. Au câștigat consursul anual al agenției spațiale americane, însă nu au bani să meargă să-și ridice premiul.

Ei sunt cei 8 elevi care au reușit să uimească juriul de la NASA cu proiectul lor despre mutarea omenirii pe planeta Jupiter. Au luat în calcul toate elementele importante pentru ca oamenii să poată trăi acolo: de la oxigentul și gravitația artificială, până la energia extrasă direct din spațiu.

Claudia Bălăceanu - elevă: M-am gândit să mă folosesc de poziționarea pe care noi am ales-o, de un satelit din jurul lui Jupiter. Practic, în jurul nostru este un nor de plasmă, iar eu m-am gândit să o import, să o bag în centrală și să fac energie.

Alexandru Vlad - elev: Noi avem nevoie să ducem toate condițiile în spațiu ca să trăiască bine. Și primul lucru a fost gravitația, pentru că fara ea corpul nu poate sta în forma sa reală.

Timp de 9 luni au lucrat la proiectul care le-a adus premiul 2 la competiția internațională unde au participat peste 26.000 de elevi din 19 țări.

Vlad Măru - elev: Școala este pe primul loc pentru că vreau să termin liceul cu o notă bună, însă fiind o pasiune, nu este foarte greu să îmi găsesc timp pentru că se duce timpul meu în studiul acestor lucruri.

Curiozitățile despre lumea cosmică le învață la ora de informatică la Colegiul Național Ion Luca Caragiale din București.

Cornelia Văiceanu - profesor coordonator: Ideea acestui proiect a pornit de la dorința mea de a găsi o soluție și o activitate pentru copii după ce ne-am întors din online. Am observat că elevii sunt împrăștiați și eram cu toții dezorientați.

Acum mai au un singur pas de făcut. Să își ridice premiile de la NASA, dar pentru asta au nevoie de o sumă care le depășește cu mult bugetul.

Cornelia Văiceanu - profesor coordonator: Cam 21 de mii de dolari, cu totul. Cu bilete de avion, cazare, mese, vize.

26 de echipe de elevi români au luat premii la Concursul internațional de așezare spațială organizat de NASA.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri